Zsiga és Bogár az éjszakában

Kutatók Éjszakája a Miskolci Egyetemen
Kutatók Éjszakája a Miskolci Egyetemen - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Pénteken este rendezték meg a Kutatók Éjszakáját a Miskolci Egyetemen, amely az idén is tömegeket vonzott.

A főbejáratnál találkozhattunk az “e-Zsigával” és az “e-Bogárral”, és egyik megálmodójukkal, a királyhelmeci születésű Dobó Zsolttal.

– Az ötlet spontán jött, talán egy egy sörözés közben merült fel, hogy építsünk egy ilyen autót, azaz hogy hagyományos benzinüzemű gépkocsit átalakítsunk elektromos járművé – árulta el Dobó Zsolt, aki jelenleg tudományos segédmunkatársként dolgozik a Miskolci Egyetemen. – A Zsigáról azt érdemes tudni, hogy a hagyományos benzin motor kikerült belőle, ám minden más benne maradt. Bele került egy egy 11 kilowattos, 144 voltos rendszerű elektromotor, ami egy feltöltéssel 60 kilométert tud megtenni, így városban kitűnő. Az autó rendszerét bármilyen 230 voltos konnektorból fel lehet tölteni.

Vigyázni az aksikra

Zsolt elárulta, hogy a prototípus többször át lett átépítve, és közel 2-2,5 millió forint körül mozoghat jelenleg az értéke. Leginkább az aksik azok az alkatrészek, amelyek drágák a Zsigában. Azok az úgymond kritikus pontok, rájuk kell vigyázni leginkább, ám a fékek, vagy éppen a futómű gyári, nem kellett hozzájuk nyúlni. Az átépítés különben annyira nem hosszú idő, ugyanis egy jobban felszerelt garázsban mindössze egy hónap alatt megoldható. Rendszám? Korábban P-s rendszámmal közlekedett a Zsiga (és a Bogár is).

– Azon is dolgozunk, hogy hivatalosan is forgalomba lehessen helyezni – tette hozzá a szakember. – A Bogár? Sokkal fejlettebb, mint a Zsiga. Egy háromfázisú aszinkron motor található benne, 72 voltos rendszerrel 150 km-t tud megtenni egy feltöltéssel. Automata váltós gyakorlatilag, hiszen nem kell sebességet váltan, “elég” ha hármasban, négyesben a gáz-fékkel „játszik” a sofőr.

A sokszínű egyetem

Prof. Dr. Torma Andrással, a Miskolci Egyetem rektorával az intézmény aulájában találkoztunk.

– A Miskolci Egyetem számára sokat jelent a Kutatók Éjszakája, hiszen betudjuk mutatni azt a kutatási sokféleséget, ami a Miskolci Egyetem sajátossága – jelentette ki kérdésünkre az egyetem vezetője. – 600 oktató képzi magát és képzi a hallgatókat és mutatja be este tudását. Hét karon és egy intézményben folynak kutatások a mérnöki tudományoktól kezdve a társadalom tudományokon át az egészségtudományokig, a zenészképzésig. Ez a sokszínűség igazolja, hogy mindezt látni kell, és minderre büszkék lehetünk.

A programok kiválasztásánál érdemes volt előre kalkulálni, hiszen Erdély turisztikai nevezetességeiről csakúgy számot kaphattunk,mint hogy kínai gombóc készíthettek a látogatók autentikus “szakácsok” segítségével. Fülelhettek a “kutatók” a magyar olajipar érdekességeiről, megtudhatták, hogy mire jó a hulladék kupak, de az “őskori feltalálók – székely gengszterek – újkori mágnások – tinik a II. világháború idején” elnevezésű előadás sem volt unalmas.

ÉM-JLI