Zsidó sírgyalázás az interneten – még nem tudni lesz-e nyomozás

Zsidó síremlékeket rugdos meg és köpköd le két fiatal két rövid videón, a felvétel felkerült az egyik legismertebb videó-megosztó portálra. A Nemzeti Nyomozó Iroda már tud a felvételről, péntekig kiderül, hogy indul-e nyomozás az ügyben.

Az egyik legismertebb videó-megosztó internetes oldalra egy hete került fel két – csaknem kétperces – rövidfilm, amelyen az látható, hogy két fiatal egy zsidó temetőben a síremlékeket megrugdossa és leköpködi. Eközben folyamatosan szidják az ott nyugvókat, egyiküktől egyszer még egy náci karlendítés is látható. Eközben elhangzik a fiatalok neve is, illetve a felvétel végén mindketten megmutatják arcukat is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a felvétel mikor és hol készült. Annyi biztos, hogy egy magát 20 évesnek valló fiatal tette fel az internetes oldalra.

A rendőrök kedden kaptak bejelentést a két felvételről – mondta el a Független Hírügynökségnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Elmondása szerint a nyomozóknak három napjuk van arra hogy eldöntsék, indítanak-e nyomozást az ügyben.