Ázsia egyik legkeresettebb terroristáját gyanúsítják az indonéz merényletekkel

“Egyértelműen” köze volt Ázsia egyik legkeresettebb terroristájának a dzsakartai luxusszállodák elleni merényletekhez – közölte szombaton az indonéz terrorelhárítás vezetője. Az indonéz hatóságok már nem sokkal a pénteki, kilenc ember halálát okozó merényletek után azt gyanították, hogy a malajziai születésű Noordin Mohammed Top állhat a két robbantás mögött.

A támadások “egyértelműen kapcsolatba hozhatóak” Noordinnal – közölte az indonéz terrorelhárítás vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Anszijad Mbai elmondása szerint a terroristák taktikája, és a házi készítésű bombák vizsgálata alapján “erős jelek utalnak arra”, hogy Dzsemaja Iszlamija nevű szélsőséges iszlamista csoport egykori magas rangú tagja áll a dzsakartai merényletek mögött.

A két házi készítésű bomba helyi idő szerint reggel robbant fel két luxushotelben: a Ritz-Carlton egyik éttermében és a Marriott autóparkolójában. Az öngyilkos merényletekben kilencen haltak meg, és nagyjából ötvenen sebesültek meg. A halottak között az eddigi adatok szerint négy külföldi van. A dzsakartai magyar konzul reggel nem tudott arról, hogy magyarok is lennének az áldozatok vagy a sebesültek között. Ellentétes információk azóta nem érkeztek.

Az Ázsia egyik legkeresettebb terroristájaként nyilván tartott Noordin a hatóságok szerint a hírhedt Dzsemaja Iszlamija tagjaként 2002-ben részt vett a több mint kétszáz halottat követelő, Bali szigetén történt bombatámadásban. A hatóságok, és biztonságügyi elemzők elmondása szerint a malajziai születésű iszlamista azóta kivált a csoportból, és önállóan tevékenykedik. A hatóságok három nagyobb, összesen 42 ember halálát okozó merénylet kitervelésével vádolják.