Zsebpénz

Akt.:
Mindjárt vége a tanévnek, a diákok mára a vakáció tervét is elkészítették. Az idősebbek valószínűleg beiktattak némi nyári munkát is, ki ezért, ki azért. Ha azért, hogy egy kis zsebpénzt gyűjtsön a nyaraláshoz, akkor az rendjén is van. De ha azért gürizik valaki egész nyáron, hogy jusson megélhetésre vagy az egyetemi tanulmányokra, az már nem olyan szép történet. Hegyi Erika írása.

Egy gimnáziumból ballagó diákot kérdeztem, mivel ajándékozták meg a rokonok. Azt mondta, pénzzel, ez a szokás. Kérdezem, mire gyűjt, azt gondolván, hogy talán külföldi nyaralásra vágyik, vagy egy új telefonra, laptopra. Válasza meghökkentett kissé, mert azt mondta, hogy kaucióra kell a pénz. A fővárosban szeretne tanulni ugyanis, de a szülei nem tudják kifizetni az albérleti beugrót.

Azért gondolom, hogy ez így nincs rendjén, mert ha a szülők dolgoznak, keresniük kellene legalább annyi pénzt, hogy a gyerek tanulhasson. A nyári diákmunka persze segíthet a gondon, de a 637 és 1117 forint közötti nettó órabérrel még mindig nem sokra megy az egyetemre készülő vagy már ott tanuló fiatal. Kissé cinikusak is azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy szép summát tehetnek zsebre a nyáron dolgozó diákok.

– Hegyi Erika –