Friss hírek

2009.09.11. 22:25

Ismét a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését kéri a KDNP

<p>A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ismét kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény utólagos vizsgálatát és megsemmisítését, mert az ellenzéki párt szerint a jogszabály az alaptörvénybe ütközik. Errõl szóló beadványukat még kedden elküldik a taláros testületnek. A KDNP képviselõi egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a törvény szerintük a bejegyzett élettársi kapcsolat elnevezés alatt gyakorlatilag a házasság intézményét biztosítja az azonos nemûeknek. Házasságot azonban az alkotmány szerint csak férfi és egy nõ köthet egymással - érvelnek.</p>

A KDNP beadványában azt írják, hogy a két jogintézmény, vagyis a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat tartalma, és nem az elnevezésük döntõ - azaz hiába hívják másképpen, szerintük az azonos nemûek élettársi kapcsolatát "kvázi házasság" szintjére emeli a törvény. Vannak ugyan különbségek, de azok szerintük lényegtelenek. Emlékeztetnek, hogy a témában hozott elsõ jogszabályt az Ab megsemmisítette. A KDNP szerint az új törvény sem megfelelõ, mert az számos kérdést nyitva hagy, és ez jogbizonytalansághoz vezet.

A kereszténydemokraták úgy látják: súlyos kérdésrõl van szó, ezért a párt három képviselõje egyszerre állt ki kedden sajtótájékoztatót tartani. Salamon László szerint a legutóbb elfogadott törvény beleütközik az alkotmány tizenötödik szakaszába, amely a házasság kiemelt védelmérõl szól. Pedig a taláros testület többször is kimondta már, hogy a házasság férfi és nõ tipikusan gyermek nevelésére irányuló szövetsége - tette hozzá.

Lukács Tamás képviselõ szerint a törvényben az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása ellenére megismételtek bizonyos eljárásjogi hibákat, így az nem állja ki a minõség próbáját. Az egész jogrendszert kellett volna áttekinteni a témában, a jogalkotó mégsem ezt tette - mondta.

Rubovszky György frakcióvezetõ-helyettes arra a kérdésre, hogy mi lesz az addig bejegyzett élettársi kapcsolatokkal, ha az Ab megsemmisíti a törvényt, úgy válaszolt: "meg kell találni a módját az eredeti állapot helyreállításának, ez jogtechnikai kérdés". Ugyanakkor a kérdést befolyásolja az is, hogy a taláros testület milyen hatállyal semmisítené meg a jogszabályt. Akár az is elõfordulhatna, hogy az eddig bejegyzett kapcsolatokat a határozat nem érintené. Rubovszky György szerint "ez lenne a legfurább megoldás, mert egy alkotmányellenes helyzetet fenntartana egy pár ember tekintetében, akik elég gyorsak voltak.""Vagy meggondolatlanok" - tette hozzá Lukács Tamás.

A képviselõktõl megkérdezték, hány bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek eddig itthon a törvény életbelépése óta. Salamon László "televíziós forrásra" hivatkozva azt mondta, hogy tíz ilyet kötöttek július második feléig. Lukács Tamás szerint mindez azt igazolja, hogy "a válságkezelés közben ez egy nagyon fontos törvény volt egy bizonyos érdekcsoportnak". Lukács Tamás arról is beszélt: az elõzõ törvényt tudják, hogy "ki az, aki erõltette, aki már nincs ott. Ezt a törvényt még nem tudjuk, hogy ki erõltette, de gondolom, ugyanaz az érdekcsoport", a legnagyobb probléma az, hogy alkotmánysértõen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!