Zrínyi Ilona, a nagyszerű asszony

Zrínyi Ilona, a nagyszerű asszony
Ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Zrínyi Ilona Gimnázium pénteken. Az eseményen az iskola névadójáról, történelmi szerepéről R. Várkonyi Ágnes az Elte történész professzora tartott előadást. 

A zsúfolásig megtelt díszteremben a diákok mellett a megye számos pontjáról érkeztek történelemtanárok. Majd a professzor és pedagógusok kötetlen beszélgetés keretében is gondolatot cseréltek a történelem oktatás hibáiról. – Keserű tény, de azzal szembesülök nap, mint nap, hogy az egyetemisták ismerete a magyar kultúráról csökken.

Nem olvasnak a fiatalok. Meglepő, de gyakran a középiskolai szépirodalmi olvasmányok is kimaradnak a hallgatók életéből- sorolta R. Várkonyi Ágnes. Több pedagógus is fájó pontként említette, hogy az utóbbi tíz évben megszűntek a középiskolai tanárok találkozói a történészekkel. Hiányzik az élő történelemtudomány a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. R. Várkonyi Ágnes, aki harmadszor volt vendége a Zrínyi Ilona Gimnáziumnak is hangsúlyozta, fontosak ezek a találkozók, mint mondta, neki is szüksége van írásaival kapcsolatban a visszajelzésekre. A Gimnázium szombati programsorozata is színesnek ígérkezik, mivel az iskola különböző korszakait, eseményeit a diákok korabeli divatbemutató, színjátszás, vetítés keretében mutatják be.