Özönvíz az országban

Újabb településeket öntött el a víz hétfő reggelre az esőzések miatt. Az áradat Somogy, Zala, Tolna és Csongrád megyében okozta a legnagyobb problémát, ezen belül is Kaposváron, Bátaszéken, Tápén és Deszken.

Kedd reggeltől estig országszerte 300 riasztásuk volt a tűzoltóknak az eső miatt. Országosan 67-ről 52 csökkent a kitelepített emberek száma kedden. Néhány órája Kiskunfélegyházán volt felhőszakadás.

A Csongrád megyei Megyei Deszkre kedden kora délután zúdult nagymennyiségű eső, 4-5 házba folyt be a víz, de a szivattyúzást már mindenhol befejezték, kilakoltatni senkit sem kellett. Rosszabb a helyzet Szeged egyik külvárosi részében, Tápén. Ott a délutáni eső után 120-130 házat vett körül a víz, a vályog épületekben a lakótérbe is befolyt. 3-4 utcában még bokáig ér a víz, a szivattyúk folyamatosan üzemelnek. Kitelepíteni senkit sem kellett. Ha reggelig nem esik sok eső, szerdán megkezdik a kárfelmérést – mondta a Független Hírügynökségnek Tánczos Ildikó, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kiskunfélegyházán is házakat vette körbe, és kerteket öntött el a víz kora este 4 utcában. A tűzoltók most is dolgoznak, kitelepíteni egyelőre senkit sem kellett – tudta meg a Független Hírügynökség a Kiskunfélegyházi Tűzoltóság ügyeletesétől.

Kaposváron már apad a Kapos folyó, bár napközben még térdig ért a víz az elöntött utcában. A végleges adatok szerint a külvárosi részben 180 házba tört be az ár, 8 családot kitelepítettek. A Kapos apadása miatt a szivattyúzás gyorsabban haladt napközben, mert a vizet már a folyó medrébe tudták visszavezetni a tűzoltók.

A Tolna megyei Bátaszéken csaknem 100 házat vett körbe a víz, néhánynál a lakótérbe és a pincékbe is beömlött. A hétfői felhőszakadás után megduzzadt a Lajvér-patak, az áradat 3 utcát teljesen, ötöt pedig részben elöntött. A portákat homozsákokkal védik a víztől. Az apadás néhány órája megkezdődött, a szivattyúk is folyamatosan működnek.
Egy háromtagú családot telepítettek itt ki.

A Veszprém megyei Bakonybélben és Bándon már befejezték a szivattyúzást, mindkét településen takarítanak, és a károkat mérik fel. Az önkormányzatoknak 30 napjuk van arra, hogy leadják a kárlistát a Belügyminisztériumnak. Bakonybélen szerdán valószínűleg még lajtoskocsiból osztják az ivóvizet, a