Zónát szeretnének a frakcióvezetők

Zónát szeretnének a frakcióvezetők
A miskolci közterületi prostitúcióval foglalkozó írásaink tömeges véleménynyilvánítást váltottak ki portálunk olvasói körében. Ezúttal az önkormányzat frakcióvezetőinek és a város közbiztonsági tanácsnokának álláspontjaira voltunk kíváncsiak.

Dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője szerint a védett övezetekről szóló törvény megváltoztatása nemkívánatos, és nincs is szó erről a parlamentben. Fontos ugyanis, hogy iskolák, közintézmények, templomok, és más meghatározott helyek közelében ne lehessen zavarni ezzel a nyugalmat. A nyilvánosházak üzemelését tiltó New York-i Egyezmény felmondására pedig nincs reális lehetőség. Egyelőre a miskolci példán kívül másutt nem hoztak létre türelmi zónát. Nincs másutt alkalmazott gyakorlat – mutatott rá. A helyi közterületi prostitúcióval lehet és kell is foglalkozni, de az érdemi megoldás egyelőre várat magára – tette hozzá.

Hol az a puszta

Dr. Szinay Attila a Fidesz-frakció vezetőjeként úgy véli, hogy a városvezetésnek kellene megoldani ezt a nyomasztó problémát. Nekik kellene ez ügyben elsőként lépniük. Eltüntetni a közterületi prostitúciót nem lehet – szögezte le. Ezért meg kellene találni helyüket valahol Miskolcon. „Nincs olyan hely a puszta szélén, ahol senkit nem zavarnak?” – tette fel a költői kérdést. Arra alkalmas helyet azonban most maga sem tudott javasolni. Azt viszont megerősítette, hogy a prostituáltak már a Selyemréten vannak…

Zóna nem kizárt

Szabó Tamás, az SZDSZ frakcióvezetője elsősorban a rendőrség feladatának tekinti a közterületi prostitúció kezelését. Intézkedéssel kényszeríttetné ki az örömlányok távozását a védett övezetből. Ugyanakkor nem tarja kizártnak, hogy újból kijelöljenek egy türelmi zónát olyan helyen, amit a miskolciak tolerálnak, és szakmai szempontból jónak tartana rendőrség. A Szinva utca újbóli megnevezését azonban kizárja ebből a körből.

Sértik a közerkölcsöt

Garamvölgyi Attila a KDNP frakció álláspontját (nem volt elérhető a frakcióvezető) kifektve arról beszélt, hogy a prostitúció alapvetően elítélik, lépésről lépésre lehet megoldani a problémát. Elsőként ki kell jelölni egy türelmi zónát a testüket áruba bocsátók számára. Tűrhetetlen ugyanis, hogy sértik a közerkölcsöt és egyre inkább megjelennek az iskolák és más közintézmények közelében is. A rendőrség, pedig önmagában nem képes megbírkózni a problémával.

Egyezményt bontana
Nyírő Pál, a miskolci önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka szerint rendkívül káros hatású a prostitúció a felkínálkozás közelében lakókra és a fiatalokra. A törvény szerint a nagyvárosban ki kell jelölni türelmi zónát, de ezt Miskolcon kívül másutt nem tették meg. Igaz, jelenleg itt sincs zóna. Nyírő Pál úgy véli, hogy a zóna alkalmazása csak felületi kezelése az ügynek. Egyfajta szélmalomharc. A probléma végleges megoldása az ellene, ha felmondanánk a nyilvánosházak működését tiltó nemzetközi egyezményt – mondta. A piroslámpás házak újbóli üzemelésével csökkenteni lehetne a prostitúcióhoz kapcsolódó bűnözést. Az örömlányok ellenőrzött körülmények között „szolgáltatnának”, és nem zavarnák az utca emberét. Erre jó példa a hollandiai gyakorlat is…

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Szakmai kód nélkül a prostitúció nem adózható
  • Szexipar: húzóágazat
  • Egy laza délutáni menet a Szinva parton