Friss hírek

2008.09.11. 18:11

Bajban van a Zalabaromfi, kényszerszabadságon a dolgozók

<p>Zalaegerszegen 650 ember sorsa vált bizonytalanná a Zalabaromfinál. A cég számláit tíz nappal ezelőtt zárolta a bank, a dolgozók egyetlen forint fizetést sem kaptak. A Zalabaromfi a beszállítóknak sem tud fizetni, így a gyárban leállt a termelés. A cégnél csütörtökön munkásgyűlést tartottak, majd a dolgozók a számlavezető bank zalaegerszegi fiókja előtt tüntettek.</p>

A munkásgyűlésen sokan elsírták magukat, miközben a vezérigazgatót hallgatták. A dolgozók csak néhány napja tudják, hogy baj van. Először a termelés állt le, mert elfogyott az alapanyag, majd a fizetés is elmaradt. Állítólag azért, mert a bank zárolta a cég számláit.

A munkásgyűlésen a Zalabaromfi tulajdonosai nem vettek részt, a vezérigazgató pedig nem tudott válaszolni a dolgozók kérdéseire. A többi között arra sem, hogy miért zárolták a Zalabaromfi számláit, mert állítólag a bank sem adott magyarázatot. A cég napokon belül csődbe megy, ha nem tud megegyezni a bankkal, mert ebben a helyzetben képtelen fizetni a szállítóknak, a szállítók pedig kezdeményezik a felszámolást - jelentette be Nemes Imre vezérigazgató.

"A bank a történtekre semmiféle írásos magyarázattal nem szolgált. Később letiltotta az internetes banki ügyintézést, egyenleg-lekérdezést, ezt követően pedig szóban, személyes kérésre sem ad felvilágosítást a bankszámlákról. A zárolás következtében - az utolsó egyenlegek szerint - mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai. A Zalabaromfi cégcsoport panaszt fog benyújtani a PSZÁF, illetve a Bankszövetség felé" - áll a Zalabaromfi sajtóközleményében.

A munkásgyűlés után a dolgozók a cégük számlavezető bankja előtt tartottak demonstrációt. A baromfifeldolgozóba péntektől már nem kell bemenniük. A jövő hét végéig kényszerszabadságra küldték őket. Azt még senki sem tudja, hogy utána mi lesz, de valószínűleg felmondanak nekik.

Közben a beszállítók is futnak a pénzük után. A Zalatárnoki Brojlercsirke Hízlaló Szövetkezetnek 100 millió forinttal tartozik a Zalabaromfi. Ebből 70 milliónak már lejárt a fizetési határideje.

"Jóformán semmit nem tudunk tenni, várjuk a fejleményeket. Az elsődleges az, hogy a további kész vágóbaromfikat megpróbáljuk más piacon és más feldolgozónak értékesíteni" - mondta Tolvaj-Gergő Győző ügyvezető.

A Zalabaromfi két évvel ezelőtt már volt hasonló helyzetben. Akkor vásárolta meg a mostani tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!