Zöldség csak a saját kertből, Mezőcsáton is

Feldolgozás közben
Feldolgozás közben - © Fotó: Ádám János
Mezőcsát – A befőtteket, savanyúságokat a saját élelmezési központban hasznosítják.

Mezőcsáton az önkormányzat működteti a START-munkaprogram keretein belül a zöldségfeldolgozó üzemet. Az üzemben a saját kertészet területén megtermelt zöldségféléket konyhakész állapotra készítik elő. Lehetőség nyílik itt szeletelésre, szárításra, aszalásra, vákuumcsomagolásra és gyümölcs­préselésre is. A felhasználásra előkészített zöldségféléket, befőtteket, savanyúságokat a saját élelmezési központban hasznosítják.

Az értékteremtő munka során az idén például összesen 560 üveg (100 üveg lecsó, 100 üveg cékla, 60 üveg paradicsomlé) befőttet állítottak elő. Számos rendezvényen is bemutatkoztak, így például a nagyszabású hazaváró-programban, a városnapon és a megyei közfoglalkoztatási kiállításon és vásáron találkozhatott termékeikkel a nagyközönség.

Jelentős a saját termelésű gomba mennyisége, melyet savanyítással, szárítással, sokkolással dolgoznak fel és vákuumcsomagolva tárolnak. Az aszalás munkafolyamata során a gyümölcsök víztartalma 20–22 százalékra csökken, a zöldségeké pedig 7–8 százalékra.

A fűszernövények levelei néhány óra alatt megszáradnak, majd tüll, vászon papírzacskóba kerülnek. Az idén mintegy hatszáz kilogramm uborkát savanyítottak, közel 1,5 tonna paradicsomot, 1,2 tonna paprikát és közel 400 kilogramm céklát dolgoztak fel.

– ÉM –