Zöldrazzia Hajdú-Bihar megyében

Tavasz
Tavasz
Debrecen – Öt esetben lehet bírságolás a szabálytalanságokból az első három hét eredményeként. Ha nincs meg aki a szemetet lerakta, akkor a terület tulajdonosa takarít.

Február végén egy felhívást küldtünk ki megyénk önkormányzatainak, kérve, hogy mezőőrökkel, polgárőrökkel tekintsék át területüket, illegális hulladékot (előssorban német importszemetet) keresve – mondta Pataki Ferenc, a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője. – Megkapták az értesítést a rendőrség, a vámőrség, civil szervezetek és egyéb társhatóságok képviselői is. Folymatosan érkeznek a bejelentések, mostanáig 35 jött. Ezekből 12 Debrecenre, a többi szétszórtan az egész megyére vonatkozik: Derecske, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hortobágy, Kaba, Polgár, stb.


– Múlt héttel bezárólag 26 vizsgálatot tartottunk, melyeken részt vettek az önkormányzatok, az ÁNTSZ és társszervek képviselői, rendőrök, vámőrök, polgárőrök, érintettségüktől függően – számol be az eredményekről az osztályvezető. – 18 esetben önkormányzati területen találtunk elhagyott szemetet. Ebből hat helyen magának az önkormányzatnak kell takarítania, amit jegyzőkönyvben vállaltak is az illetékesek. A többi területnél a település jegyzője kötelezi a hulladék tulajdonosát a szemét eltávolítására. Ha nem derül ki az elhagyó személye, akkor az ingatlan tulajdonosa tisztogat.

Az önkormányzat intézkedik

Négy bejelentés alaptalannak bizonyult: ilyenkor hulladékkezelő cégek telephelyeiről kapott a felügyelőség értesítést, amik ugyan csúnya látványt nyújtottak, de szabálytalanságra nem derült fény. Egy eset kétséges, ott lehet bírság. További négy vizsgált helyszínen magánszemélyek hagytak főként építési törmeléket, ezeket még ki kell vizsgálni, de valószínűleg büntetés lesz belőle és természetesen kötelezik őket a terület rendbetételére.
– Hatékonynak tartom az akciót, az esetek 15 százalékában komoly szabálytalanságok kerültek felszínre – jegyezte meg Pataki Ferenc. – Több bejelentésre számítottam, sok önkormányzat jelezte, hogy nála nincs baj, amit (ismerve a közállapotokat) furcsának tartok. Azt gondolom azonban, hogy sokan közülük illegális szemétlerakást észlelve maguk intézkedtek gyorsan a felszámolás ügyében, ami hatékony megoldás, de a felügyelőség továbbra is fontosnak tartaná az lerakók ügyében, szankcionálásában az önkormányzatok határozottabb fellépését.

Kapcsolódó anyagok:

  • Megkérdeztük: Mit tehetünk mi a környezetért? – videóval
  • Szemétkedünk újra meg újra
  • Barnába a bio; „Tiszta udvar…”
  • Címkék: , ,