Zöldkommandó Szabolcs-Szatmár-Beregben

Szentesi Péter
Szentesi Péter
Nyíregyháza – A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Tiszta Magyarországért” címmel meghirdetett „zöldkommnadós akciósorozat” aktualitásáról, céljáról és tartalmáról tartanak ma tájékoztatót.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Tiszta Magyarországért” címmel meghirdetett „zöldkommandós akciósorozat” aktualitásáról, céljáról és tartalmáról tart tájékoztatót Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója és Csipkés József gazdasági igazgatóhelyettes.

10:57: A decemberi-januári német importszemét behozatala óriási felháborodást váltott ki az emberek körében, ezért a szaktárca elhatározta, újraszervezi a zöldkommandót, mely korábban (2004-05) már működött.

Akcióban a kommandó

A zöldkommandós akciókat március 1-jén kezdték el, melyekben részt vesznek a rendõrség, a Vám- és Pénzügyõrség, a határõrség, az illetékes önkormányzatok, a civil zöldszervezetek. Különösen nagy segítséget nyújt az E-misszió Természetvédelmi és Környezetvédelmi Egyesület.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nyíregyházi székházában megtartott sajtótájékoztatón Szentesi Péter igazgató arról beszélt, hogy a decemberi-januári német importszemét behozatala óriási felháborodást váltott ki az emberek körében, ezért a szaktárca elhatározta, újraszervezi a zöldkommandót, mely korábban (2004-05) már működött, amikor a veszélyes üzemeket ellenőrizték.

Az EU-ban a hulladékszállítás bejelentési kötelezettséggel jár (ezt elmulasztották), a veszélyes hulladék esetében viszont a fogadó ország engedélye szükséges.
A felügyelőség – mely hatóságként koordinálja az illegális hulladéklerakók felderítését, felszámolását – dolgozta ki az akciótervet, melyet múlt héten a társhatóságok vezetővel megtárgyaltak, s melyet azok el is fogadtak.

A felügyelőség részéről a zöldkommandó tevékenységét megyénkben Csipkés József, gazdasági igazgatóhelyettes, az ellenőrzési osztály vezetője koordinálja.

11:55: Az akció üzenete, hogy a hatáságok összefognak a civilekkel, a gazdálkodó szervezetekkel az illegális hulladéklerakók felderítése és felszámolása érdekében – mondta a sajtótájékoztatón.

Hármas célt tűztünk ki: az illegális hulladéklerakók felderítése, felszámolása; az illegális importhulladék-lerakók felszámolása és a nagyobb hulladéklerakók ellenőrzése; megakadályozni, hogy a felszámolt lerakókra újra szemét kerüljön. Naponta 5-6 munkacsoport kétszász helyszíni ellenőrzést tart.

Egy-egy munkacsoport létszámát a feladat nagysága határozza meg, melybe bevonják a rendőrség, a határőrség, a VPOP, a rendőrség munkatársait is, de lesz feladata a katasztrófavédelmi és a vízügyi igazgatóságnak, a polgárőrségnek, az önkormányzatoknak, a zöldszervezeteknek (például: E-misszió Egyesület) stb. is.
A társszervek megállapodása szerint az akciót követően is együttműködnek és a gazdálkodó szervezeteket is bevonják.

Az illegális hulladéklerakók feltárása szankciót von maga után: bírságolás, ha ismert az elkövető, kötelezhetik az illegális lerakat felszámolására, illetve büntető feljelentés.

Az illegális hulladéklerakás a hatályos jogszabály szerint bűncselekménynek számít, az elkövető akár 5 évet is kaphat.
A zöldkommandó tevékenységének finanszírozását elvileg a minisztériumnak kellene biztosítani, ám pénz egyelőre még sehol. A takarítást vállalkozók végzik majd, az elképzelések szerint térítésmentesen.

– Györke László –