Zöldebbé tenné az energiaipart az amerikai képviselőház

Az amerikai kongresszus képviselőháza szombaton új energiatörvényt fogadott el, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését írja elő. A Fehér Ház vétóval fenyegetőzött, többek között az olajipari cégeknek biztosított adótámogatás visszavonása miatt.

Az elfogadott törvény arra kötelezné az áramszolgáltató cégeket, hogy termelésük 15 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsák elő 2020-ra. Ez az első alkalom, hogy szövetségi szabályozást vezetnek be ezen a téren. A képviselőház megszüntetné a két éve a nagy olajcégeknek biztosított adótámogatást is, és az így befolyó 16 milliárd dollárt a környezetkímélő energiaforrásokkal foglalkozó kutatásokra fordítanák.

A törvényt még összhangba kell hozni a szenátusban korábban elfogadott energiatörvénnyel, és George Bush amerikai elnöknek is alá kell írnia, mielőtt életbe lépne. A Fehér Ház már jelezte: ebben a formában megvétózná a szabályozást, mert attól tart, hogy emelkednének az energiaárak. Emellett erősen ellenezte a Fehér Ház az olajcégeknek biztosított adókedvezmény megszüntetését.