Zöld utat kapnak a buszok jövőre Sopronban és Győrben

A buszoké lesz az elsőbbség jövőre Sopronban és Győrben. Úgynevezett ” zöld utas” rendszert építenek ki a városokban a helyi járatokon. A buszokat olyan GPS alapú műszerrel szerelik fel, mely a gyorsabb közlekedés érdekében menet közben kérhet zöld lámpát a nagyobb csomópontok előtt. A fejlesztéssel egy időben egy modern utastájékoztató rendszer is megvalósul, mellyel telefonon, interneten és a megállóban is folyamatosan követhető lesz a buszok mozgása. A rendszert uniós támogatással, több mint 800 millió forintból építik ki.

A rendszer érzékeli majd, ha busz közeledik a jelzőlámpához és reagál. – mondta a Független Hírügynökségnek Pócza Mihály a Kisalföld Volán vezérigazgatója A busz jelzésére vagy tovább tart majd a zöld lámpa, hogy a jármű még átférjen rajta, vagy a pirosról előbb vált majd zöldre.

Az akadálytalan közlekedés hatására a busz átlagsebessége is nő, energiafogyasztása pedig csökken. Az új rendszer célja, hogy minél több ember számára tegye vonzóbbá a tömegközlekedést, így az emberek kevesebb zötykölődéssel, gyorsabban és kényelmesebben juthatnak el úti céljukig.

A fejlesztéssel egy modernebb utastájékoztatás is megvalósul jövőre, a megállókban kihelyezett táblákon, telefonon és interneten is figyelemmel lehet majd kísérni a buszok aktuális mozgását.