Zöld út az ITC átalakításához: méltó helyére költözhet a miskolci járás

Ilyen most és ilyennek képzelik el az ITC épületét
Ilyen most és ilyennek képzelik el az ITC épületét - © Fotó: ÉM
Miskolc – A kormány jóváhagyta az ITC felújítására szánt 4 milliárd forintot: épülhet a kormányzati negyed.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be azt a várva várt hírt, hogy a kormány biztosítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal számára az anyagi forrást, amelyből elindítható a lapunkban már ismertetett projekt: a Miskolc belvárosában lévő volt Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) épületének és környékének teljes rekonstrukciójával létrejönne egy kormányzati negyed.

Ez azt jelenti, hogy az ország legnagyobbjának számító Miskolci Járási Hivatal valamennyi egysége egy helyre költözik és az ügyfelek így szinte bármilyen ügyüket ebben a „szuper kormányzati épületben” intézhetik el a legkorszerűbb körülmények között és modern infrastrukturális háttérrel.

korminyzati-negyed-13-e1482822049830

„Lényegében régi tervünk, hogy Miskolcon egy nagy integrált közigazgatási központ jöjjön létre jól megközelíthető helyen, a belvárosban. Erre a célra szemeltük ki a korábbi ITC székházat, hogy – persze jelentős átalakítással – egy huszonegyedik századi irodaház legyen – fogalmazott Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja. – Egy olyan közigazgatási központ jön létre, ahol az ügyek legszélesebb köre elintézhető. A kormányhivatalon, az adóhivatalon és egyéb kormányzati szerveken kívül a miskolci önkormányzat is helyet kap majd az űgyfélszolgálaton. Erről megállapodásunk van a miskolci önkormányzattal.”

korminyzati-negyed-14-e1482822070811

Élettel telik meg

„Több mint egyéves grandiózus előkészítő munka van mögöttünk – folytatta a kormánymegbízott. – A kormány pozitív döntése nyomán még az idei első félévben megkezdődhet a kivitelezési munka, és reményeink szerint másfél-két éven belül korszerű körülmények között folytathatja munkáját az ország legnagyobb járási hivatala, a miskolci.”

A Corvin utca, az Uitz Béla utca, a Szemere utca, a Mindszent tér és a Görgey utca által határolt tömb Miskolc történelmi belvárosának határán fekszik, a belváros „déli kaputerülete”. A tömbben jelentős középületek állnak, a közforgalma csekély, a lakosság eddig nem igazán vette használatba a területet. Nincsenek olyan közterek, illetve olyan funkciójú intézmények, amelyek élettel töltenék meg.

korminyzati-negyed-29-e1482822094960

A Puskás Péter építész és tervezőcsapata által készített tervtanulmányban az új városszerkezeti szerep erőt sugárzó, reprezentatív tér létrehozását igényli a város történeti teréhez, a Mindszent térhez – a hajdani Mindszent település piacteréhez, főteréhez – kapcsolódóan. Ehhez az új térhez igazodnak majd a tömb tervezett, kiemelt jelentőségű középületei.

A tervezők szerint a tér, illetve a hozzá kapcsolódó kelet-nyugati irányú térrendszer lehetőséget biztosít a tömb átjárhatóságára. A benne megfogalmazott irányok, a környező épületek, illetve az egész tömb használatát, működését meghatározzák.

korminyzati-negyed-32-e1482822122622

Reprezentatív tér

A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését is igényli. A Mindszent térhez kapcsolódó új tervezett tér többféle funkciót tölt be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöldfelületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel valósulhat meg.

A műemlék Csupros Mária-szobor (amely nevét a hajdani, a szobor lábazatára helyezett csuprokról kapta) a tér egy kiemelt pontjára történő áthelyezése tervezett. Így a szobor újra egy jelentős tér központi, iránymutató pontja lehet.

A kormányhivatali épület­együttes előtere, amelyet az azt használók – ügyfelek, itt dolgozók vagy erre járók közösségi térként – agóraként is használják. Az épületek bejáratához kapcsolódó térrészt fedetten (üveg, perforált fém), de nyitottan alakítják ki.

– Szaniszló Bálint –


A kormányzati negyed látványterve
Budapest, Miskolc - A megyei kormányhivatal miskolci épületének felújítását 4 milliárd forint értékben támogatja a kormány – közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A beruházás részleteiről hamarosan beszámolunk. ÉM [related-post post_id="3316741...

Fantasztikus látványtervek a megújuló Miskolcról
Miskolc - A belvárost bővítenék ki az ITC-t és környékét érintő megaprojekt révén. Miskolc az a magyarországi város, mely zöld mintavárosként – a mozgalom alapelvei mentén – fogalmazza meg jövőképét, városfejlesztési stratégiáját és konkrét intézkedéseit a fenntarthatóság köré építi. A Borsod-Aba...