Zöld számmal állítaná meg az ajánlószelvény-maffiát az LMP

Ingyenesen hívható zöld szám mûködtetését javasolja az Országos Választási Irodának (OVI) a Lehet Más a Politika (LMP), hogy ezzel is megakadályozhassák az ajánlószelvényekkel való visszaéléseket. A Magyar Posta vezetõjét pedig arra kérik: fokozottan figyeljenek arra, hogy mindenki megkapja az ajánlócéduláját. A párt szerdán levélben fordult a választási iroda és a posta vezetõihez.

Egyértelmûen bizonyítható visszaélésekre derült fény a tavalyi ferencvárosi és józsefvárosi idõközi voksoláson. Ez alapján várható az is, hogy a 2010-es választási kampányt szintén beárnyékolják az ajánlócédulákkal kapcsolatos problémák – írja az Országos Választási Iroda megbízott vezetõjének és a Magyar Posta elnökének szóló levelében a Lehet Más a Politika.

Ingyenesen hívható zöld szám létrehozását javasolja az Országos Választási Irodának az LMP. A párt szerint fel kell készülni ugyanis arra, hogy lesznek olyan emberek, akikhez el sem jut az ajánlószelvény. Ezért javasolják, hogy legyen egy olyan telefonszám, ahol például ilyen esetben érdeklõdni lehet, vagy a választással kapcsolatban kérhetnek bármilyen információt. Az LMP ugyanakkor leszögezi: örülnek annak, hogy az OVI a korábbiaknál biztonságosabb és nehezebben hamisítható ajánlócédulákat készített.

A Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójától pedig azt kérik: fordítson különös figyelmet arra, hogy mindenkihez eljusson az ajánlócédula. Megfogalmazásuk szerint pár nappal ezelõtt az LMP egyik aktivistájának egy másik párt szervezõje “kérkedett” azzal, hogy a kézbesítõ úgyis egybõl az õ pártirodájába viszi az ajánlócédulákat. Az LMP ugyanakkor leszögezi azt is: nem vádolják a posta alkalmazottait azzal, hogy törvénytelenségekre készülnének.