Zöld közbeszerzést és zöld adót javasol az SZDSZ

Kedvezményeket adna az SZDSZ a közbeszerzési eljárásoknál, ha a pályázók környezetbarát megoldásokat alkalmaznak. A zöld közbeszerzésről szóló törvényjavaslatot várhatóan még idén elkészíti a liberális vezetésű Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium -mondta pénteken Kovács Kálmán államtitkár. Az SZDSZ zöld tagozata emellett szorgalmazza, hogy adókedvezményekkel is ösztönözzék a vállalatokat környezetbarát technológiák alkalmazására.

A zöld közbeszerzést az Európai Unió is támogatja, ennek lényege, hogy a közbeszerzési eljárásokban pluszpontokat kapnak a környezetbarát elemeket tartalmazó pályázatok. Ha ez gyakorlattá válna Magyarországon, akkor a pályázatok elbírálásánál már nemcsak az ár vagy a technológia lenne a döntő, hanem a természetvédelmi szempontok is – mondta Kovács Kálmán.

Janovszki Zsolt, az SZDSZ zöld tagozatának elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a közbeszerzési és adókedvezmények mellett a liberálisok szorgalmazzák azt is, hogy Magyarország 2020-ra 20 százalékra növelje a megújuló energia részarányát, ez jelenleg 5-6 százalék között mozog, üzemanyagoknál azonban csak fél százalék.

Az SZDSZ zöld tagozata szeretné továbbá elérni, hogy a következő években az energiafelhasználás növekedése országos szinten ne haladhassa meg a GDP növekedésének felét. Környezetvédelmi és vidékfejlesztési szempontból egyaránt fontosnak tartják kistérségi biomassza-erőművek rendszerének kiépítését és azt, hogy a környezetvédelmi szempontokat a megújuló energiaforrások előállításánal is fokozottan vegyék figyelembe.Sporthírek