Zöld könyv készül a zöld kommandó munkájából

Az elmúlt három hétben összesen 521 ellenőrzést tartott az úgynevezett zöld kommandó és ebből 143 esetben várható, hogy bírságot is kiszabnak különböző hulladékkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt – jelentette be kedden Kovács Kálmán, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

A zöld kommandó idén március 1-én kezdte meg munkáját. A szervezet lényege, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek, a rendőrség, a határőrség, a vám-és pénzügyőrség és a polgárőrség közösen tart ellenőrzéseket az ország területén található illegális hulladéklerakók felderítésére.

Kovács Kálmán kedden elmondta: azt egyelőre pontosan nem tudni, hogy a 143 esetben összesen mennyi bírságot szabnak ki a hatóságok, mert a zöld kommandó a vizsgálatok alkalmával csak elindítja az eljárásokat.
Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarországon kevés a kirívó hulladékkal kapcsolatos bűncselekmény, hanem inkább az egész országra kiterjedő kisebb szemeteléses szabálysértések a jellemzők. Ezt támasztja alá az is, hogy eddig összesen egy esetben kellett büntetőfeljelentést tenni: egy sarkifaludi telephelyen találtak több mint 70 tonna gumi és egyéb szennyező hulladékot.

Két évvel ezelőtt már volt akciója a Zöld Kommandónak. Akkor azt vizsgálták, hogy veszélyes hulladék -, illetve hulladék kezeléssel legálisan foglalkozó cégek folytatnak-e ezen belül illegális tevékenységet. A vizsgálatok nyomán, a tapasztalatok összegzésével a büntető törvénykönyvbe bekerült, hogy a hulladékkezelés szabályainak megsértése bűncselekménynek minősül – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: másik eredmény, hogy a magyar parlament nemsokára tárgyalni fogja azt a törvényt, amely arról szól, hogy a hulladék kezeléssel, szállítással foglalkozó cégeknek anyagi fedezetet kellene letenniük arra az esetre, ha megszűnnének. Ez azért fontos, mert így a tevékenységük után hátrahagyott hulladékról nem közpénzből az államnak gondoskodnia – fejtette ki Kovács Kálmán.

Az államtitkár elmondta, hogy a zöld kommandó tapasztalataiból, a szaktárca várhatóan májusra elkészít egy úgynevezett zöld könyvet, amiben szerepel, hogy kinek – önkormányzat, hatóságok, telektulajdonos, szemetelő – mi a felelőssége, ki mire számíthat és mit ajánlatos tennie.