Zivatarokat jeleznek előre Kelet-Szlovákiában, ahol most levonulóban az árhullám

Viszonylag hirtelen kialakuló helyi zivatarokra figyelmeztet az elkövetkező órákban Kelet-Szlovákiában a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Az előrejelzés szerint ott, ahol csapadék hull majd, annak mennyisége rövid idő alatt elérheti a 10-40 millimétert. Erről a Szlovák Rádió számolt be szombaton este az intézetre hivatkozva.

A közrádió kelet-szlovákiai tudósítója szerint kisebb aggodalmat keltett szombaton a Hernád mentén élőkben, hogy emelkedni kezdett a folyó vízszintje, kiderült azonban, hogy ellenőrzés mellett kiengedték az egyik víztározóban felgyűlt víz egy részét.

Szlovákiában több mint 130 települést érint-érintett a nagy esőzések miatti árvíz a keleti országrészben. Bár a megáradt folyókon és patakokon szinte mindenütt csökkent a vízszint, továbbra is komoly a helyzet Bártfa környékén. Ugyan a víz a városban is elérte a víz alatti vízkészleteket, az ivóvízellátást egyelőre nem veszélyezteti. Nem úgy hat régióbeli településen, ahol a lakosságot tartálykocsikból látják el ivóvízzel. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy az árvíz sújtotta terület kútjaiból ne fogyasszanak ivóvizet, mert szennyeződhetett.

A bártfai járásban eredetileg 37 településen hirdettek harmadfokú árvízvédelmi készültséget, tizenháromban azonban már visszavonták. A körülbelül 50 lakosú Livovská Huta ((livovszká huta)) település kivételével már minden település elérhető. Hazatérhettek Lukov község roma lakosai, akiket azért evakuáltak, mert lakóhelyüket veszélyeztette a víz.