Zika

Zika
Támad a Zika, pontosabban az erre a névre hallgató vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog okoz riadalmat elsősorban Brazíliában. A szakemberek vészhelyzetről beszélnek, és tanácsokkal látják el azokat, akik Dél-Amerikába utaznak. Kolodzey Tamás jegyzete.

A vérszívók ellen jelenleg még nincs célzott kezelés, sem vakcina, így csupán a szúnyogok környezetbarát irtásával lehet megelőzni a bajt. Az illetékesek szerint minél előbb meg kell szüntetni azokat a körülményeket, amelyek elősegítik a rovarok szaporodását. Európában még nem kell félnünk, hiszen tél van, a csípőszúnyog pedig a meleget, a párát és a vizet kedveli.

Az Egészségügyi Világszervezet összehangolt választ sürget a problémára, de arra máris felhívta a figyelmet, hogy utazási vagy kereskedelmi korlátozásokat nem fognak bevezetni. Szóval mindenki sokat beszél a Zika-vírusról, amely fejfájást, hőemelkedést, kötőhártya-gyulladást, légzőszervi károsodást, végtagbénulást és magzatkárosodást okozhat.

Bár az említettek súlyos gondok, előttem nem kétséges, hogy az illetékesek ezúttal megbirkóznak a rájuk háruló feladattal és a járványvédelem tökéletesen működik majd. Optimizmusomat arra alapozom, hogy augusztus 5–21. között olimpiát rendeznek Rio de Janeiróban, ezért a siker érdekében lesz pénz, paripa és fegyver.

Kolodzey Tamás
hirdetés


hirdet�s