Zenészek találkoztak Balmazújvárosban

By Csige Sándor
Akt.:
Zenészek találkoztak Balmazújvárosban
Balmazújváros – Harmadik találkozójukat rendezték szombaton, a valamikori, 1968-ban alakult balmazújvárosi Úttörő és Ifjúsági zenekar tagjai Balmazújvároson a helyi illetőségű Árpád házban – tájékoztatott civil tudósítónk Csige Sándor.

Az este hat órára hirdetett eseményre szép számmal érkeztek a régi zenészek, barátok, sőt olyan személy is akadt Molnár János (Dinó) személyében, aki mint alapító tag vett részt ezen az igazán remek estén. Hosszan tartó kézfogással, öleléssel, s egy – két puszival adták egymás tudomására a résztvevők, hogy „de jó, hogy látlak”. Az est díszvendége az az Adamóczki Béla volt, aki hosszú évtizedeken keresztül volt mozgatórugója, karnagya, „tyúkanyója” ennek remek társaságnak, sok sok tanítványnak és diáknak. A szeptemberben 88.  születésnapját ünneplő karmester, művésztanár és tárogató művész meghatódottan ölelte meg egykori tanítványait, fogadta a gratulációkat, majd együtt emlékeztek a régmúlt idők feledhetetlen élményeit. Adamóczki Béla pályafutása mesébe illő, a teljesség igénye nélkül szinte fel sem lehet sorolni az elért eredményeit. Abban a műfajban amit ő képviselt szinte az összes ranglétrát végigmászta, sikert sikerre halmozva.

Az ünnepélyes megnyitót egy egykori tanítvány Ferenczi Panni nyitotta meg, majd a karmester vette át a szót, köszöntött mindenkit, majd pár perces beszéde után a felesége zárta le a gondolatsorokat. Előkerültek a régi megsárgult fotók is, amiket diavetítés keretében nézte meg mindenki, jókat mosolyogva azon hogy ki hogy nézett ki, s persze felidézve azokat a pillanatokat amikre lehet jó néhányan már csak halványan emlékeztek. Ezt követőn mindenki rövid monológjában beszélt arról, hogy azóta ki hova jutott, mit csinál, s milyen jó vagy éppen rossz érte az eltelt évek alatt. De ezen az estén csak és kizárólag a szórakozás és a találkozás öröme számított, s ennek köszönhetően olyan fantasztikus hangulat kerekedett, amire rég vágyott már ez a társaság. Az est másik érdekessége, hogy az akkori zenekarból alakult egy rockzenekar, ETNA néven, akik anno olyan sikereket értek el a 80 – as években, hogy tudásukkal és kitartásukkal az akkori Ki-Mit-Tud döntőjéig jutottak. Juhász „Béla” Ernő, Zabos „Beta” Péter, Szabó „Citu”” Ferenc és Koroknai „Pufi” János még most 2011 – ben is kapott gratulációkat az akkori sikerekért.
Ahogy telt az idő a hangulat a tetőfokára hágott, ami elsősorban Szilágyi „Makkász” Jánosnak volt köszönhető, aki retró discojával tette még emlékezetesebbé a harmadik találkozójukat. A hajnali órákig tartó összejövetel szervezésében oroszlánrésze volt Katona Ferencnek, amit külön meg is köszöntek neki. A társaság nehezen akart haza indulni, de mivel egyszer minden véget ér, így ha lassan és fájdalmasan is, de mindenki nyugovóra tért…, reggelre!