Zenés ünnep – a zászlófelvonásra el kell bontani a Kossuth téri AudiTÉRium egy részét

AudiTÉRiummá változott a fővárosi Kossuth tér. Az országház előtti parkolót zöld szőnyeggel terítették le és speciális hangszórókat állítottak fel. Ezekből minden nap más és más zene szól augusztus 20-ig úgy, hogy a környék nyugalmát közben nem zavarják. Az audiopark harmadát azonban az augusztus 20-i zászlófelvonásra el kell bontani, mert a műfüvön állítólag nem lehet levezényelni a ceremóniát. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szeretné elérni, hogy mégse kelljen hozzányúlni az AudiTÉRiumhoz.

Egy hétig építették a hangparkot a Parlament előtt. 11 hangszórót állítottak itt fel, ezekből a zenét csak egy bizonyos irányban állva lehet hallani. A különleges megoldást audiospot-light technológiának hívják, ami egy közös amerikai-spanyol-magyar fejlesztés. A parkban 13 domb is van, amelyeket éjszaka kivilágítanak. Ezeken lehet pihenni vagy zenét hallgatni.

Hétfőn népzenét, kedden kortárs kamarazenét, szerdán elektroakusztikus zenét, csütörtökön klasszikus zenét, pénteken Budapest hangjait, szombaton az előző Örömkoncertekből válogatást, vasárnap jazzt, hétfőn pedig Magyarországról szóló zenés verseket “sugároznak” a Kossuth téren. Éjszaka is lesz zene a Parlament előtt: hajnali egy órától reggel 9-ig a természetből ismert hangokat hallhatnak az erre járók – mondta Szöllősy Barbara projektvezető.

Az ötödik Örömkoncert augusztus 18-án, szombaton, 21 órakor kezdődik a Kossuth-szobornál. A belépés ingyenes lesz, akárcsak a 17-i nyilvános főpróbán. Idén a XIX. századi romantika jegyében állították össze a repertoárt, Erkel-, Liszt- és Brahms-művek lesznek műsoron, majd Berlioz Rákóczi-indulója következik. A koncertet meglepetéssel zárják – mondta Záborszky Kálmán a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratórium Kórus művészeti vezetője.

Az audiopark harmadát augusztus 20-án reggelre kell eltűntetni, a zászlófelvonásra. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a Független Hírügynökségnek azt mondta: jobb lenne, ha a műfüvön lenne a ceremónia, hiszen az nem csúszik és szebb, mint a parkoló betonja. A szervezéssel kapcsolatban nincsenek nézeteltéréseik a Honvédelmi Minisztériummal és a Köztársasági Őrezreddel, hiszen a tisztavatást például éppen a zenepark miatt tartják idén a Hősök terén – tette hozzá.

Horn Gábor még hétfőn egyeztet az ügyben Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel és a Köztársasági Őrezred vezetőjével, megpróbálja lebeszélni őket a bontásról. Ha nem jár sikerrel, pont akkor lesz kisebb a AudiTÉRium, amikor a legtöbben látogatnák, vagyis augusztus 20-án – mondta.

A programról részletes információ a www.azoromkoncert.hu oldalon található.