Zene, tánc, sör és szép idő, ilyen volt a majális Miskolcon

Akt.:
Felhőtlen szórakozás a népkerti majálison
Felhőtlen szórakozás a népkerti majálison - © Fotók: Ádám János
Miskolc – A majálisozók azt mondták, itthon még mindig nem becsülik meg eléggé a munkavállalókat.

Május 1-jei körutunkat a Majális-parkban kezdtük. Itt délelőtt fél 11 óra körül még nem voltak túl sokan.

A kedvelt kirándulóhelyen a baloldali pártok tartották majálisukat az elmúlt évek hagyományainak megfelelően. A gyermekes családok azonban inkább az állatkert felé vették az irányt. Sokan hiányolták a régi hangulatot, amikor még a Csanyik volt az egyetlen helyszíne a szakszervezetek által rendezett, sörös-virslis május 1-jéknek.

csanyik-02-aj

– Azt várjuk, hogy kinyisson az ugrálóvár, mert az unokám szeretné kipróbálni – mondja lapunknak Koseczki Istvánné. – Nagyon tetszett neki az igazi tűzoltóautó, amit most bárki megnézhet. Ez a munka ünnepe nem az, ami a hatvanas-hetvenes években volt. Akkor még óriási tömeg volt itt! – idézi fel a régi emlékeket.

csanyik-11-aj

Kérdezzük arról is, szerinte milyen ma a munkavállalók helyzete.

– Véleményem szerint nincsenek megbecsülve. A gyerekeim is minimálbérért kénytelenek dolgozni – támasztja alá.

A régieket megbecsülik

Szabó Tímea férjével és két gyermekével látogatott ki a Majális-parkba.

– Teljesen más volt itt minden, amikor még gyerek voltam. Kijöttünk, és itt lógtunk egész nap. Nagy tömeg volt, rengeteg árus. Most meg alig látok itt valamit – árulja el. Hozzáteszi: a munkájára nem panaszkodik. 14 éve dolgozik a Boschban, és úgy érzi, hogy a „régieket”, mint őt is, megbecsülik. Az új munkavállalóknak azonban sokkal nehezebb a dolguk, mert nekik nem könnyű beilleszkedniük a megszokott csapatba.

Zsúfolt Népkert

A városi majálist a Népkertben tartották. Itt hatalmas tömeg fogad bennünket. A színpadon egymást váltják a zenészek, és a mazsorettek is készülődnek a produkciójukra. Minden árusnál csak hosszú sorban állás után lehet hozzájutni lángoshoz, fagyihoz vagy bármilyen finomsághoz. A Fidesz sátra alatt sokan hűsölnek, a melegben jólesik a hideg sör is.

nepkert-07-aj

Egy édesanya kisbabájával egy fa árnyékába húzódik.

nepkert-18-aj

– Vidékről jöttünk, Bőcsről. A faluban nem találtunk érdekes programot, a gyerekek pedig nagyon szeretik a zenét, és a mazsoretteket – sorolja Vilhelmina, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. Az ünnep kapcsán kifejti: hazánkban még mindig nem becsülik meg eléggé a dolgozókat. Ez abból is látszik, hogy sokan mennek inkább külföldre, hiszen ott lényegesen jobbak a fizetések.

nepkert-14-aj

– Én is dolgoztam külföldön, és még vendégmunkásként is jobban megbecsültek ott, mint itthon – árulja el.

Ha nem lenne nagyi…

Éva nagylányával és a kisfiával álldogál egy fa alatt. Ő is azt kérte, hogy ne írjuk meg a nevét.

nepkert-12-aj

– A hosszú hétvégén sütöttem-főztem, de volt egy kis kerti munka is. Most pedig kijöttünk a majálisra, hogy a gyerekek kikapcsolódjanak. Leginkább a Csiribiri Együttes érdekelte őket, most lett vége a koncertnek – mondja Éva. A munkával kapcsolatban pedig az a tapasztalata, hogy ha egy gyermekes nőnek nincs segítsége, például a nagyszülők, akkor a munkahelyén sem tud helytállni.

– Hegyi Erika –


Így majálisoztunk anno
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az 1940-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek leglátványosabb képei a május 1-jei felvonulásokról. Nosztalgiázz velünk! „Itt van május elseje...” – szólt a dal az évtizedekkel ezelőtti felvonulásokon, melyeken aztán évről évre azonos forgatókönyv alapján...

A legnagyobb munkásünneppé vált
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Magyarországon a munka ünnepe a legtöbb embert a múlt rendszerre emlékezteti. Paradox helyzet, hogy munkaszüneti nappal ünnepeljük, de ennek az angolszász világból induló történelmi okai vannak, amiről keveset tudunk. Az előzmények az ipari forradalom...

Régi idők majálisa Miskolcon
Miskolc - Évtizedekkel ezelőtt a május elseje még egészen más volt mint manapság, Miskolc utcáit is a felvonulások töltötték meg. Így majálisoztunk anno Miskolcon! 1951 1960 1961 1962 1974 1980-as évek Fotók: Miskolc a Múltban. [related-post post_id="3845907"]...

Húsz-huszonötezren vonultak ki a Csanyikba
Miskolc - Miskolcon komoly hagyományai voltak a május elsejének, amiről Bodnár Józsefet, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugalmazott regionális ügyvivőjét kérdeztük. „A városban mindig jelentős volt a munkásosztály a megye nehézipari múltja miatt. A munka ünnepét minden évben méltóképpen megünn...