Gazdaság

2015.10.06. 14:43

Diákélet kontra munkahely

<strong>Nagyszerű érzés és egyben végtelenül izgalmas időszak kiszakadva a főiskoláról belecsöppenni a munka világába. Eljött az ideje, hogy a hosszú évek tanulmányait végre a gyakorlatban alkalmazd.</strong>

Nagyszerű érzés és egyben végtelenül izgalmas időszak kiszakadva a főiskoláról belecsöppenni a munka világába. Eljött az ideje, hogy a hosszú évek tanulmányait végre a gyakorlatban alkalmazd.

A középiskolában és a főiskolán alapvetően megmondták mikor mit csinálj, és amire szükséged volt biztosították a számodra. A munkahelyeden teljesen másként történnek a dolgok.

Ha több függetlenségre vágysz igazi megkönnyebbülés lesz, ha viszont még nem állsz készen az ún. nagybetűs életre, akkor komoly kihívást jelent majd. Bármelyik kategóriába is tartozol, a munka világa rengeteg kihívást nyújt majd számodra. Munkahelyi konfliktusok, elvárások, irodai viselet és munkahelyi környezet, mind-mind alkalmazkodást igényelnek. A Theundercoverrecruiter.com összegyűjtötte azokat a kihívásokat, amikkel szembe kell nézned a munkaerőpiacra való belépés során.

Társadalmi élet változása

Az egyetemi csoporttársak azonos korúak és érdeklődésűek voltak, mint te. Nem volt nehéz megtalálni velük a közös hangot. Együtt laktatok a kollégiumba, együtt ebédeltetek, együtt készültetek a vizsgákra. Számtalan közös program, ugyanazokkal az arcokkal éveken keresztül. A munkahelyeden azonban a társadalmi életed más szintre lép. Különböző érdeklődésű és eltérő életkorú emberekkel vagy körülvéve. Nagyszerű lehetőség, hogy bővítsd az érdeklődési köröd és a megszokott romkocsmák helyett más helyeket is felfedezz.

Szabadidős tevékenységek hiánya

A főiskola tele volt eseményekkel - sport tevékenységek, színdarabok, előadások, kirándulások, amihez az eszközöket, az edzőket, a szervezést biztosították. A munkahelyen ritkán vannak ilyen események, így még a nem kívánt testnevelés órák is könnyen felértékelődnek. Találd meg a rendszeres testmozgás módját a munka mellett is, látogass el a közeli edzőterembe, fuss a szabadban!

Felelősség

Ha az esti buli túl hosszúra sikeredett és másnap semmi kedved nem volt bemenni a főiskolai előadásra, csak simán kihagytad és elkérted a jegyzetet a csoporttársaktól. Ezt azonban nem lehet megtenni a munkahelyen. A munkateljesítményeddel, a hozzáállásoddal tudsz bizonyítani!

Munkahelyi viselet

Egy átlagos egyetemi napon a legkényelmesebb nadrágot és felsőt viselted, hiszen egész nap előadásokon ültél. (Ráadásul biztos, hogy a reggeli kávé is ráborult útközben). A legtöbb cégnél dress code van érvényben. Kényelmes lenne papucsban és kapucnis pulóverben lenni egész nap, de meg kell tanulnod öltözködni. A legjobb, ha a vállalati kultúrába illően öltözködsz, de alapelvárás a tiszta és elegáns ruha viselése férfiaknak és nőknek egyaránt.

Tanulás

Habár remélhetőleg nagyon sok új dolgot fogsz tanulni az új munkád során, a főiskola vége ne jelentse egyben a tanulmányaid végét is. Beiratkozhatsz mester képzésre, bővítheted a képességeidet új tanfolyamokkal, akár már online is, számtalan módja van annak, hogyan folytasd a tanulást, találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Pénz

Számodra is ez az első alkalom, amikor érdemi fizetést kapsz és nem csak minimálbért a gyermekfelügyeletért vagy a hamburgersütésért? Bármennyi is legyen a fizetésed, meg kell tanulnod kezelni a saját költségvetésed. Nagyon üdítő érzés megkapni az első fizetést, de mérlegelned kell a kiadásokat is - lakbér, számlák, diákhitel, étkezés, szórakozás – és meg kell találni az egyensúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!