Üzemanyaghiány léphet fel Ukrajnában

Az ukrán üzemanyag-kereskedőknek komoly nehézségekkel kell szembesülniük az Ukrán Nemzeti Bank válságkezelő intézkedései miatt – írja a Gyelo c. lap internetes portálja. A devizaalapú elszámolások korlátozása miatt egyre gyakoribbak az elmaradások a szállítások tekintetében.

Az elszámolásokban tapasztalható késedelmek miatt komoly nehézségeik támadtak az ukrajnai üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó cégeknek, miután az ukrán Nemzeti Bank (UNB) megtiltotta az előre történő kifizetéseket a devizaalapú szerződések tekintetében. Ukrajnában ráadásul az üzemanyag-kereskedelem ugyanis szoros függésben áll a dollár árfolyamával.

A kialakult helyzet első áldozata az Alfa-Nafta társaság lett. A társasághoz tartozó ANP benzinkutaknál már az előző hét elején elfogyott a legnépszerűbb üzemanyagfajta, az A-95-ös oktánszámú benzin. A cég töltőállomásain ezért korlátozásokat léptettek érvénybe, és jelenleg kizárólag a készpénzben fizető ügyfeleket szolgálják ki.

Az UNB korlátozó intézkedése ugyanakkor a forgalmazókat is érzékenyen érinti. Szergej Bilenykij, az Ukrtatnafta Rt. sajtószóvivője például azt nyilatkozta, hogy ügyfeleik egyre nagyobb késedelemmel számolnak el a leszállított üzemanyagokért, mivel nem képesek szabadon rendelkezni bankszámláikkal. Ennek következtében pedig a forgalmazó sem tud elszámolni idejében a finomítókkal.

A problémára már az energetikai minisztérium is felhívta a kormány figyelmét. A Miniszteri Kabinet jelezte, hogy rendkívüli ülést hív össze az ügyben.