Zebravadászat: hol a biztonság mostanában?

Még a lámpával védett gyalogátkelőhelyen sem érezheti magát biztonságban a szabályosan közlekedő gyalogos
Még a lámpával védett gyalogátkelőhelyen sem érezheti magát biztonságban a szabályosan közlekedő gyalogos - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A gyalogátkelőhelyek biztonságát mérik fel. Minden közlekedő segítségét kérik hozzá.


„Mi úgy látjuk, hogy gond van Magyarországon a közlekedési kultúrával – vélekedik Kunhalmi Zoltán, a zebrákkal kapcsolatos felmérést elindító Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke. – Pedig a társadalomban létezik az az alapvető viselkedési forma, hogy – úgymond – a gyengébbeket előzékenyen kezeljük. Amióta az ember ősi lemászott a fáról, ez jelen van az életében. A közlekedésben is kellene működnie ennek az előzékenységnek a védtelenebb közlekedővel szemben.

Ehhez képes azonban – ha megnézzük a mindennapokat – az a kiindulás, hogy a gyalogosokat nem nagyon tekinti egyenrangú partnernek a közlekedés többi résztvevője. Különösen a gyalogátkelőhelyeknél nagy a baleseti veszély. Balesetek sora történik… Ezen változtatni kell.”

„Azt szeretnénk, ha az általunk összeállított online kérdőívet minél többen töltenék ki a közlekedés résztvevői közül, és ezáltal kialakulna egy olyan kép, végeredmény, amelyet egyfajta javaslatcsomag formájában oda tudnánk adni a döntéshozóknak…”

zebran-gyalogolnak-illusztracio09-st

Javítani a helyzeten!

Tehát közlekedési kérdésekkel is foglalkozó szakmai civil szervezetként a Kerékpáros Miskolc Egyesület szeretné megismerni a közlekedők (gyalogosok és járművezetők) véleményét a gyalogátkelőkről. Egyaránt rákérdeznek a válaszadók gondolataira a hazai zebrák jelenlegi kialakításával kapcsolatban, a szubjektív biztonságérzetre, valamint a válaszadók javaslataira a helyzet javításával és az átkelők biztonságosabbá tételével kapcsolatosan. A felmérés kiemelten foglalkozik továbbá a fogyatékkal élők közlekedésével és a gyalogosok mindennapi tapasztalataival.

zebran-gyalogolnak-illusztracio04-st

Várják a válaszadókat

„Ahhoz, hogy valóban reprezentatív felmérést végezhessünk, releváns eredményt kaphassunk, szükségünk van arra, hogy a felmérést minél szélesebb körben végezhessük el. Ehhez van szükség a közeledők véleményére.”

– Szaniszló Bálint –


A kérdőív

A Kerékpáros Miskolc Egyesület online kérdőívének kitöltése 12-15 percet vesz igénybe és az alábbi hivatkozáson érhető el >>>


„Egy idősebb ember a negyedéig nem ér el, mire villog a zöld jelzés. Még az életerős embereknek is meg kell húznia a lépéseit...”
Miskolc - Elég biztonságos-e a Miskolc Plaza melletti gyalogátkelő? Pró és kontra… Pár nappal ezelőtt foglalkoztunk Miskolc közlekedési szempontból veszélyes helyeivel, közlekedő olvasóink véleményét is megkérdezve. A véleménynyilvánítók közül többen is megemlítették, hogy a Miskolc Plaza Búza...

A napokban, a Szeles utcán történt balesetben is piroson hajtott át az egyik autós.
Miskolc - Megnőtt a forgalom, miközben figyelmetlenebbek és agresszívebbek is a közlekedők. Egyre több a piroson áthajtók és a gyalogos elütések száma. Balesetveszélyes helyek helyett inkább balesettípusokról, szituációkról érdemes beszélni Molnár Emil szerint. A Miskolc Városi Rendőrkapitányság ...