Friss hírek

2007.11.01. 19:32

Többet ártanak, mint használnak az interneten rendelhető fogyasztószerek - súlyos betegséget okozhatnak

<p>Az interneten rendelhető, "csodaszereknek" kikiáltott fogyasztószerek többet árthatnak az egészségnek, mint amennyit használnak. Ezeknek a tablettáknak és kapszuláknak sem összetevőit, sem pedig mellékhatásait nem tüntetik ugyanis fel a világhálón, pedig számos termék tartalmaz egészségkárosító anyagot.</p>

Egyre többen interneteznek, és egyre többen rendelnek fogyókúrás szereket a világhálóról. Ezek a termékek azonban korántsem veszélytelenek: összetevőikről és mellékhatásaikról nem írnak ugyanis a "netes" hirdetésekben. A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin legutóbbi tesztjén például 16 szerből 13 szerepelt rosszul - mondta a Független Hírügynökségnek Pavlovics Ágota, a Kosár Magazin főszerkesztője.

A készítmények vizsgálatánál kiderült: összetevőiknek egy része receptköteles lenne, és gyakran álmatlanságot, heves szívdobogást, magas vérnyomást, szívritmuszavarokat, prosztatabántalmakat és függőséget okozhatnak.

A magyar fogyasztóvédelmi magazin főszerkesztője példaként kiemelte: van olyan kapszula, amelynek egy darabjában annyi koffein van, mint öt csésze kávéban, és akad olyan "csodaszer" is, amely valójában egy lovaknak készült gyógyszer. Ez egyébként úgy fogyaszt, hogy megnöveli a testhőmérsékletet, és így nagyobb energiafelhasználásra készteti a szervezetet. Ennek a szedése állandó kézremegést, csontfejlődési zavarokat, szívizombetegséget okoz, de szélsőséges esetben akár halált is.

A magazin főszerkesztője hangsúlyozta: az csak a kisebbik baj, hogy ezekkel a fogyasztószerekkel nem érik el a kívánt hatást. A fő gond az, hogy ellenőrizetlenül kerülnek fel az internetre, és így a fogyasztókhoz.

Magyarországon az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI )engedélyével lehet csak forgalomba hozni fogyasztószereket. A készítmények ellenőrzöttek, és olvasható a tájékoztatójukban, hogy miből állnak, illetve milyen ellenjavalataik vannak - mondta Pavlovics Ágota. Hozzátette: az internetről azonban bárki - Magyarországon is - hozzáférhet az ellenőrizetlen termékekhez. "Nagy karriert" futott be például egy olyan szer, ami fogyasztó hatású volt és a cigarettáról is le lehetett szokni vele. Az azonban később derült ki - és az internetes hirdetésben nem írtak róla -, hogy növeli az öngyilkossági hajlamot.

A Kosár Magazin főszerkesztője azt javasolja: akik gondolkodnak fogyasztószerek használatán, mindenképp menjenek el háziorvosukhoz, és beszéljék meg vele, hogy lehet-e alkalmazni az ő esetükben a gyógyszeres segítséget a súlyvesztéshez.

A fogyókúrás szerek egyébként nem újkeletű dolgok: az 1920-as években a nők bélféreg-pete pasztillát vettek be, hogy karcsúak legyenek. A peték a bélrendszerben kikeltek, és megették a "gazdájuk" által bevitt élelemet. Azonban gyakran okoztak betegségeket, és esetenként halált is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!