Zavartalanul működik a magyar-egyiptomi gyár Kairó mellett – Gazdaság.hu

Nincs fennakadás a termelésben az egy hete átadott magyar-egypitomi orvosi tű- és fecskendőgyárban. A Dispomedicor Zrt. egyiptomi partnerei úgy vélik: néhány héten belül normalizálódik a helyzet az afrikai országban, “így vagy úgy” – olvasható a Gazdaság.hu-n.

A gyár a debreceni Dispomedicor Zrt. és az egyiptomi Ameco cég beruházásával valósult meg a Kairótól 40 kilométerre fekvő 10. Ramadan városban. A cég partnerei bizakodóak: úgy vélik, hogy sokáig nem tartható a jelenlegi állapot, “így vagy úgy”, de normalizálódni fog a helyzet Egyiptomban. A Dispo Ameco nevű közös cégben 60 százalékos tulajdonrésze van a magyar társaságnak, 40 pedig az Ameconak.

A beruházást Bajnai Gordon akkori miniszterelnök jelentette be egy évvel ezelőtt, amikor a hivatalos alapkőletétel volt. A teljes beruházás három fázisból áll – tájékoztatta a Gazdaság.hu-t Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója. Az elsőt adták át egy hete, a tervek szerint évi 300 millió úgynevezett hipodermikus tűt állít elő az egyiptomi üzem.

A második beruházással orvosi infúziós szereléket gyártanak majd. Nagy Antal szerint felelőtlenség lenne most nyilatkozni a jövőről a kialakult helyzet miatt, de reményei szerint 6-9 hónap múlva elindulhatnak a gyártósorok. Ehhez mindenképpen biztonságosnak kell lennie a fogadó országnak, hogy a magyar technikusok és a kiszállított gépek ne legyenek veszélyben. A két fázis beruházási költsége eléri a 10 millió dollárt.

A harmadik fázisban hoznák létre az infúziós oldatot gyártó üzemet. Egyiptom tavaly 22 millió liter infúziós oldat importjára szorult – olvasható a gazdasági hírportálon.
– Független Hírügynökség –