ZAVARGÁSOK – Rendőrök bűnpere a Fővárosi Bíróságon

Megkezdődött az egyik tüntető megverésével vádolt rendőrök bűnpere a Fővárosi Bíróságon hétfőn. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) három tiszthelyettesét azzal vádolják, hogy az őszi zavargások idején 2006 szeptember 20-án, hajnalban a József körút és a Baross utca sarkán összerugdalták egy elfogott rendbontó arcát, fejét. Ez az első olyan ügy, amelyben rendőröket vádolnak a tüntetők bántalmazása miatt.

A Fővárosi Főügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértéssel vádolja a három rendőrt, mert állítólag úgy megvertek, illetve összerugdaltak egy tüntetőt, hogy annak arca, szemhéja és fejbőre több helyen felrepedt. A vádlottként hétfőn meghallgatott két rendőr egyike sem ismerte el a bűnösségét, szerintük a sérüléseket a földön szétszórt törmelék okozhatta, amikor az elfogott rendzavarót hasra fektetve megbilincselték. A harmadik rendőr, a másodrendű vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, mert külföldön tartózkodik. Az elsőrendű vádlott, akit időközben főtörzsőrmesterré léptettek elő hangsúlyozta, hogy a tüntető ellenállt, amikor megbilincselték. Mindhárom vádlott jelenleg is rendőr.

A bűnper október 29-én, a másodrendű vádlott és tanúk meghallgatásával folytatódik és lehetséges, hogy még aznap ítélet is születik.