Zavargásoktól tartanak Lettországban a Légiósok Napján

Lettországban riadókészültségbe helyezték a rendőrséget a Légiósok Napja előtt. Március 16-án azokról a második világháborús lett veteránokról emlékeznek meg, akik a hitleri seregekben harcoltak a szovjetek ellen. Péntekre Rigában és több más lett városban is demonstrációkat jelentettek be. A rendőrség szerdán azt tanácsolta az embereknek, hogy inkább maradjanak otthon.

2005-ben a Légiósok Napján radikális csoportok csaptak össze egymással Riga központjában, a Szabadság szobornál. Tavaly ugyanezen a napon már betiltottak minden demonstrációt.

Idén a légiósok megemlékezésén kívül 5 csoport demonstrációját engedélyezték. A megmozdulások közelében tilos lesz az autós és gyalogos forgalom. A rendőrség figyelmeztető közleményt adott ki, hogy minden engedetlenkedőt “el fognak szigetelni”.

A Légiósok Napját 1998-ban nyilvánította ünneppé a lett parlament. Két évvel később azonban elismerte, hogy a döntés hiba volt, és törölte a napot az állami ünnepek sorából. Az egykori légiósok ennek ellenére megemlékeznek elesett társaikról. Radikális csoportok minden évben igyekeznek egészen más jelleget adni a napnak – erre Moszkva mindig azt állítja, hogy Lettország dicsőíti a fasizmust.

A második világháború alatt, 1940-41-ben a Szovjetunió megszállta és beolvasztotta Lettországot, majd 1941-ben a szovjeteket kiűzték a németek. Ekkor körülbelül 150 ezer lett harcolt a Légióban. Sokukat erőszakkal sorozták be a Waffen SS-be, de szép számmal voltak olyanok is, akik önként csatlakoztak a németekhez, hogy a szovjetek ellen harcolhassanak.