Zavargások törtek ki az ujgurok lakta kínai tartományban – legkevesebb három halott

Autókat gyújtottak fel erőszakos tüntetők a főként muszlim vallású ujgurok lakta kínai Hszincsiang tartomány fővárosában – jelentette vasárnap a kínai állami hírügynökség. A Xinhua szerint legkevesebb három ember meghalt. Az ujgurok külföldön működő szervezetei ezalatt arról számoltak be, hogy a tartományi fővárosban, Urumcsiban több ezer ujgur tüntetett a kínai elnyomás ellen – a hírek szerint a demonstrálók közül több száz embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok.

A kínai állami hírügynökség jelentése szerint a tüntetők több autót gyújtottak fel, lebénították a főváros közúti közlekedését, és nekitámadtak a járókelőknek és több kínai üzletnek is. A Xinhua híradása szerint az erőszaknak legkevesebb három halálos áldozata van, és több mint huszan megsérültek. Arról azonban nem ír a kínai állami hírügynökség, hogy mi váltotta ki a demonstrációt – valamint, hogy a kínai biztonsági erők tagjai hány embert vettek őrizetbe az ország nyugati részében található Hzsincsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban. Hzsincsiangban körülbelül 8 millió ujgur él, akik közül sokan a terület elszakadásért harcolnak.

Az ujgurok Németországban és Japánban működő szervezetei azt állítják, hogy a kínai rendőrök és katonák sok tüntetőt vettek őrizetbe. A németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus szóvivője, Dilxat Raxit szerint a kínaiak több mint 100 demonstrálót fogtak el – míg a Japán Ujgur Szervezet vezetője, Ilham Mahmut adatai szerint csaknem 300 embert tartóztattak le. Utóbbi csoport információi szerint a tüntetők ellen ezer rendőrt vezényeltek ki, akik a levegőbe lőttek fegyvereikkel, hogy így oszlassák szét a több mint háromezer tüntetőt.

A Japán Ujgur Szervezet szerint a tiltakozó gyűlést egy olyan viszály váltotta ki, amelynek már halálos áldozata is van. Kínában ugyanis a híradások szerint két ember halt meg az ujgurok és han kínaiak összecsapásaiban, miután híre ment, hogy a dél-kínai Kuangtung tartomány egyik játékgyárában a kisebbségi ujgurok megerőszakoltak egy kínai nőt. Az emiatt kitört tömegverekedés a híradások szerint még a múlt hét csütörtökön történt Kuangtung tartomány fővárosában, Saokuanban.

Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja a főként ujgurok lakta Hszincsiang tartományt, és a helyiek mindenféle önrendelkezési törekvését elutasítja. Az Egyesült Államok azzal vádolja a pekingi kormányzatot, hogy megsérti a területen élő kisebbségek emberi jogait. Egy korábbi közleményük szerint a kínai Hszincsiang tartományban “megnőtt a hatóságok kulturális és vallási elnyomásának mértéke” az ujgurokkal szemben.

A terület elszakadásáért küzdő szeparatisták évtizedek óta harcolnak a kínai uralom ellen, és gyakran hajtanak végre szórványos erőszakos akciókat a hatóságok ellen. Ám az emberi jogi aktivisták szerint a pekingi vezetés eltúlozza az erőszak mértékét, hogy ezzel indokolja a biztonsági erők kemény fellépésének jogosságát a tartományban.