"Zászlókóstoló" mától a Közlekedési Múzeumban

A dunai hajózásban jelenleg is használatos több, mint 100 lobogót nézhetnek meg keddtől a látogatók a Közlekedés Múzeumban. A “Lobogók a Dunán” című tárlat kóstolót ad abból, hogy jelenleg milyen szimbólumokat használnak a hajók. Az elsősorban 20. századi lobogók mellett, a kiállításon láthatók lesznek 19. századi régi darabok is – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Mészáros Balázs, a tárlat kurátora.

Érdeklődésünkre Mészáros Balázs elmondta:Egy-egy hajó nemzeti hovatartozásának szimbóluma az árbocra tűzött lobogó. Valószínűleg a kereskedelmi hajózás kezdetéig visszanyúló hagyomány az is, hogy a hajózási társaságoknak is van saját lobogójuk, mondta el Mészáros Balázs.

A hajózásban nagyon fontos szerepet játszanak az úgynevezett kódlobogók, vagy más néven ABC-lobogók. Ezek elsősorban a különböző közlemények továbbítására szolgálnak, tájékoztatott Mészáros Balázs. A kódlobogók jelentéseit, és használatuk szabályait egy máig érvényben lévő, a nemzetközi kódjelzéseket tartalmazó egyezmény tartalmazza. Ezek a kifeszített ABC-lobogók a kommunikáció eszközei két hajó, vagy egy hajó és a part között, hangsúlyozta a kurátor. A tárlaton ezeket a lobogókat is megnézhetik a látogatók.

A Közlekedési Múzeum munkatársai gondoltak a gyerekekre is. Az intézmény múzeumpedagógusainak segítségével, a gyerekcsoportok elkészíthetik saját kis névre szóló zászlóikat és lobogóikat.

Az év végéig megtekinthető kiállításon a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből összeállított zászlókon kívül, a Duna Bizottság és a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány lobogóiból is látható válogatás.