Zászlóért játszóteret – Ivád különleges falufejlesztő ötlete

Internetes csere-berével szerzett játszóteret a Heves megyei Ivád. Ma volt az avatás. A polgármester szerint akciójuk azt mutatja: összefogással sokminden elérhető.

Ivády Gábor, Ivád polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, először egy asztali zászlót cseréltek el mindig egy kicsivel értékesebb dologra, például belga csokoládéra, faliórára, modemre, vagy tűzifára. 14 csere után jutottak el a játszótérig: egy országos kereskedelmi rádió másfél millió forintot érő hirdetéséért cserébe ajánlotta azt egy vállalkozás. Két másik cég egészítette ki az összeget 7 millió forintra.

A csere három hónap alatt zajlott le, a játékokat pénteken vehették birtokba a gyerekek. Az akcióval az ivádi polgármester a kistelepülések rossz anyagi helyzetére akarta felhívni a figyelmet, valamint példát mutatni arra, hogy a nehéz helyzetből összefogással lehet kilépni.

A polgármester azt mondta: a négyszáz fős falu költségvetéséből soha nem tudták volna megépíteni a játszóteret, amelyet Ivádon ötven gyerek használ majd. A csereakció azonban szerinte nem csak erről szól, hanem arról is, hogy a közösségi összefogás milyen eredményekre képes. Az akciónak alighanem lesz folytatása. A polgármester ugyanis felajánlott egy játékot a mindössze száz fős, Nógrád megyei Kutasónak. Abban bízik, akadnak követői, és hasonló csere-bere útján más kistelepülések is fejlődhetnek.