Zárt ülésen tárgyalják a tűzszerész-halálok ügyét

Szekeres Imre honvédelmi miniszter kérésére az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen tárgyalja meg szerda kora délután az elmúlt hat hétben Afganisztánban szolgálatteljesítés közben elhunyt két magyar tűzszerész katona halálának körülményeit. A rendkívüli bizottsági ülést fideszes képviselők kezdeményezték. A testület meghallgatja Szekeres Imrét és Havril András vezérezredes, vezérkari főnököt annak a vizsgálatnak a megállapításairól, amelyet a miniszter rendelt el a halálesetek ügyében.

A jelentés megállapításait Szekeres szolgálati titokká nyilvánította, mint az ülés kezdetén elmondta, azért, mert abban olyan katonai és nemzetbiztonsági információk is vannak, amelyek érintik az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák munkáját. Érzékeltetésül elmondta, hogy iraki és afganisztáni internetes oldalakon találtak a halálesetekről tett magyar szakértői sajtónyilatkozatot. Az ilyen megnyilatkozásokat azok is elolvashatják, akik ellenségeink – mondta Szekeres Imre.

A bizottsági ülésen elhangzottakról délután sajtótájékoztatót tart Szekeres Imre, és Lázár János (Fidesz), a testület elnöke.