Zárt tárgyaláson folytatódott a Tubes-per – a nyári szünetig már nem lesz ítélet

A nyári ítélkezési szünet kezdetéig már nem születhet ítélet a Tubes-perben, amely zárt tárgyaláson folytatódott hétfőn a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt. Két éve tart a per, amelyet környezetvédők és az érintett önkormányzatok kezdeményeztek a pécsi Tubes hegyre tervezett radarállomás miatt.

A Pécsi Önkormányzattal és a Pécs környéki önkormányzatokkal, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel együtt eredetileg 39 felperes kezdeményezte a pert. A májusban zárt tárgyaláson született úgynevezett részítélet után már csak néhány felperes maradt, közöttük az Összefogás Pécsért nevű társadalmi szervezet, a Pécs önkormányzata és beavatkozóként Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki személyesen részt vett a hétfői tárgyaláson is. Ők azt szeretnék elérni, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne építhessen új radarbázist a Tubes hegyen, ezzel veszélyeztethetné ugyanis szerintük a környezetet.

A hétfői tárgyalás elején a környezetvédők kifogásolták, hogy a legutóbbi, május közepén tartott zárt tárgyalás jegyzőkönyvébe mindmáig nem tekinthettek be, és kérték: a Fővárosi Bíróság elnöke soron kívül tegye ezt lehetővé számukra. Ugyancsak a környezetvédők indítványozták, hogy a bíróság tartson helyszíni tárgyalást az ügyben.

A hétfői tárgyalás további részében a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, mert a meghallgatott tanú titkosított adatokról is beszélhet. A két éve tartó perben eddig 183 beadványt kapott a bíróság. A tárgyalás a nyári ítélkezési szünet után folytatódik.