Zárlat miatt vágott ki egy egész fasort az E.ON Törökszentmiklóson

A lombjuk hozzáért az elektromos vezetékekhez és ez úgynevezett földzárlatot okozott, ezért vágott ki hétvégén fákat az E.ON áramszolgáltató Törökszentmiklóson. Hétfőn a szoljon.hu internetes oldal írt arról, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a szombati vihar után valakik egy utcányi hosszú fasort vágtak ki. Varga Imre, a település jegyzője a Független Hírügynökségnek azt mondta: eddig jó volt az ilyen ügyekben az együttműködés az áramszolgáltatóval, és érthetetlen, hogy miért kellett tőből kivágni egy egész fasort.

A fákat azért kellett kivágni, mert a lombjuk hozzáért a hálózati vezetékekhez és földzárlatot okoztak. Emiatt 800 fogyasztó maradt áram nélkül a szombati vihar idején – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Egyházi Nikoletta, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. kommunikációs munkatársa.

A vezetékekhez hozzáérő fák egyébként jó időben veszélyesek, de nedves időjárásban áramütést is okozhat az érintésük. Az önkormányzat egyébként korábban elvállalta a fák kivágását, a munkát egy rövid szakaszon el is végezték, de az érintett helyen nem – tette hozzá a kommunikációs munkatárs.

Varga Imre, Törökszentmiklós jegyzője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a település fáinak 90 százalékát ki lehetne vágni, mert a villamosenergia törvényben előírt biztonsági zónán belül vannak. Eddig jó volt az együttműködés az áramszolgáltatóval, mert az önkormányzat a problémás fák koronáját úgy tudta alakíttatni, hogy ne érjenek a vezetékekhez.

Az érintett fasorról tudott az önkormányzat és az E.ON is, a fák közül azonban csak néhány ért a vezetékekhez. Ezért megdöbbentő, hogy szombatról vasárnapra virradó éjjel tőből kivágtak egy egész fasort – fogalmazott Varga Imre. Vasárnap reggel egyébként, a pusztítást látva, rendőri segítséget kértek, és a jegyző szerint hivatalból indítottak nyomozást.

Áramkimaradás egyébként a város egyes részein még vasárnap délután is volt – tette hozzá a jegyző.