Zarándi Csaba csapat vk – Bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

Akt.:
Budapest – A magyar férfi kardválogatott bronzérmet nyert vasárnap a budapesti Zarándi Csaba csapat-világkupán.

A MOM Sportban rendezett viadalon a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű magyar együttes a 16 között Iránt 45-32-re, majd a 8 között Olaszországot 45-30-ra múlta felül.

Az elődöntőben a magyarok nagy csatában, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron parádés vívása ellenére 45-43-ra kikaptak a világranglista ötödik helyén álló amerikai válogatottól. A bronzmérkőzésen a világranglistán második németek következtek, akiket 45-42-re legyőzve a dobogó harmadik helyére állhatott a válogatott.

A viadalon 24 együttes lépett pástra, a magyarok a 16 között kapcsolódtak be a küzdelembe. Az orosz és a román csapat tagjai gyászszalaggal a combjukon vívtak, emlékezve az Egyiptomból Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép katasztrófájának áldozataira, illetve a bukaresti szórakozóhelyen történt, halálos áldozatokat követelő tűzesetre.

A magyar csapat Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételben könnyedén verte Iránt, majd hasonlóan magabiztosan a világranglista-első olaszokat, igaz, az ellenfélnél nem vívott Athén olimpiai bajnoka, a szombati egyéni versenyen 10. helyezett Aldo Montano.

Az elődöntőben az amerikai együttes ellen Decsi pihent. Az ellenfél 15-5-re, majd 20-5-re is elhúzott, ekkor megkezdte a felzárkózást a hazai gárda, Somlai Béla, a szakág vezetőedzője pedig Szatmári helyett becserélte Decsit. Az utolsó asszóra Szilágyi Áron az ellenfél 40-32-es vezetésekor lépett pástra. London olimpiai bajnoka, az idei Európa-bajnok szenzációsan vívott, feljött 44-43-ra, ám a befejezés az ellenfélnek sikerült, így a magyar csapat a harmadik helyért vívhatott tovább.

A bronzmérkőzésen a németek ellen az első asszót Szilágyi 5-3-ra megnyerte, ám utána 25-22-re az ellenfél vezetett. Szatmári 8-3-as győzelemmel fordított (30-28), de a befejező ember, Szilágyi megint hátrányban lépett pástra (37-40). A Vasas vívója előbb kiegyenlített, majd 44-42 után a győztes tust is bevitte, így bronzérmet nyert a magyar válogatott.

“Örülök, hogy hazai közönség előtt sikerült bronzérmet szerezni. Az iráni mérkőzés jó bemelegítés volt, mert egyéniben már jönnek fölfelé a versenyzőik. Eddig nem volt tényező az iráni kardvívás, ám most már odateszik magukat” – mondta Somlai Béla, a férfi kard vezetőedzője az MTI-nek, majd a következő ellenfélről, az olaszokról megjegyezte, mivel az olimpián nem lesz csapatverseny, a fiatalokat helyezték előtérbe. A magyar csapatnak tavasszal a madridi világkupán is sikerült legyőznie az olaszokat, igaz, ott a döntőben találkozott a két együttes.

“Az olaszok elleni siker lendületet adott a fiúknak, és azt hittem, az amerikaiakat is legyőzhetjük. Az összeállítással is próbáltam sakkozni, de sajnos nem sikerült nyerni. A német nagyon jó, egységes csapat, nem véletlenül világ- és Európa-bajnok. Az, hogy a bronzmeccsen legyőztük őket, ráadásul ilyen csatában, nagy fegyvertény” – értékelt Somlai Béla, hozzátéve: tetszett neki, hogy amikor egy versenyzőnek nem ment a vívás, nem tudott szép tusokat adni, azért képes volt küzdeni, és ennek köszönhető a négy vívó bronzérme.

Eredmények:

a 16 között:
Magyarország-Irán 45-32 (Szatmári +7, Szilágyi +5, Decsi +1)

a 8 között:
Magyarország-Olaszország 45-30 (Szatmári +12, Szilágyi +2, Decsi +1)

elődöntő:
Egyesült Államok-Magyarország 45-43 (Szilágyi +8, Decsi 0, Iliász -2, Szatmári -8)
Oroszország-Németország 45-39

a harmadik helyért:
Magyarország-Németország 45-42 (Szilágyi +8, Szatmári +3, Iliász -8)

döntő:
Oroszország-Egyesült Államok 45-44

A végeredmény:

1. Oroszország (Alekszej Jakimenko, Nyikolaj Kovaljev, Kamil Ibragimov, Dmitrij Danyilenko)
2. Egyesült Államok (Eli Dershwitz, Daryl Homer, Peter Souders, Jeff Spear)
3. MAGYARORSZÁG (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron)
4. Németország
5. Olaszország
6. Koreai Köztársaság
– MTI –
hirdetés
hirdet�s