Zara László: az ingatlanadó politikai döntés

Ingatlan-adó
Ingatlan-adó
Politikai döntésnek tartja az ingatlanadó bevezetéséről szóló döntést a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László ezt azzal indokolja, hogy a tervezett módosítással a kormány az önkormányzatokra bízza a bevezetést.

Zara László a Független Hírügynökségnek elmondta: a kormányban sincs egyetértés az ingatlanadóról. Véleménye szerint a kisebbik koalíciós párt nyomására került ez be a koalíciós megállapodás kiegészítésébe, a szocialisták nem akarják. A nyilatkozatokból szerint vita van arról, hogy kell-e egyáltalán az új adónem és ha igen, mikortól.

A bevezetésről végül úgy döntöttek, hogy “átdobják az önkormányzatok térfelére a labdát”, azok nagyrésze pedig fideszes vezetésű. Mivel csak egy lehetőség az egységesített ingatlanadó, nem kötelező, utóbb mondhatja azt a kormány, hogy az ellenzék vezette be az új fizetnivalót. Ahol viszont nem lesz ingatlanadó, ott nem lesz bevétele a településnek.

Zara László emlékeztetett, hogy a jelenlegi ingatlan-alapú adófajtákat sem alkalmazzák mindenütt bevételforrásnak.

A szakember szerint nem lenne szabad területi alapon értékelni az ingatlanokat, az adó kivetéséhez egyenként kellene felbecsültetni a házakat.

Az ingatlanadóról szóló legutóbbi nyilatkozat szerint elképzelhető, hogy csak 2009 után kell majd egységes ingatlanadót fizetni. A településeket övezetekre bontanák és ezekbe sorolnák be automatikusan az ingatlanokat, de lehetne egyéni elbírálást kérni.