Zalabaromfis pulykatenyésztők demonstráltak a CIB Bank előtt Budapesten

Körülbelül félszász a Zalabaromfinak beszállító pulykatenyésztő demonstrált kedden a CIB Bank budapesti székháza előtt, az ellen tiltakozva, hogy a pénzintézet augusztus végén zárolta a cég számláit. Így lehetetlenné vált a dolgozók bérének, és a beszállított pulyka ellenértékének kifizetése.

Király László, a 120 pulykatermelőt tömörítő konzorcium képviselője elmondta: követelik a dolgozók bérének, a pulykaállományok ellenértékének kifizetését. A képviselő a CIB Bankot tette felelőssé azért is, hogy a pulykák a telepeken szenvednek, mivel a tenyésztőknek nem tudnak fizetni, nem lehet vágni, az állatok egyre jobben összezsúfolódnak. Emellett a termelők azt is szorgalmazzák, hogy a pénzintézet a pulykák levágásának késleltetése miatt felmerült károkat térítse meg a termelőknek.

Király László szerint ellehetetlenült az állatállomány továbbtartása, takarmányozása és vágása. Kifogásolta azt is, hogy a CIB a termelőknél lévő pulykákra zálogjogot jegyzett be, és amely hazai baromfi feldolgozó vállalatok segítő jobbot nyújtottak, büntetőjogi felelősséggel fenyegetik, nehogy levágják az állatokat.

A pulykatermelők 1,2 milliárd forintot követelnek a a CIB-től. Ebből 800-900 millió forint a beszállítói tartozás. A termelők állami segítséget remélnek. .

Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke elmondta: állatkínzás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságnál. Ezt arra alapozzák, hogy korábban a Zalabaromfi 350 ezer pulykát helyezett ki a termelőkhöz, és vállalta, hogy ellátja azokat takarmánnyal, és átveszi azokat levágásra, ám nyár óta ezt nem teljesíti.

A tüntetésen részt vevők petíciót adtak át a bank képviselőjének. Bognár Károly, a CIB Bank kommunikációs igazgatója a petíció átvétele után megerősítette: a leghatározottabban visszautasítanak minden olyan kezdeményezést és szándékot, amely a felelősséget a Zalabaromfinál kialakult helyzetért a pénzintézetre próbálja hárítani. Hozzátette: olyan megoldáshoz sem tudnak partnerek lenni, amely a bankot a profiljától idegen, például mezőgazdasági integrátori szerepkörbe kívánja kényszeríteni.

A pulykatenyésztők képviselőit 11 órától fogadta Gráf József agrárminiszter. A tenyésztők azt tervezik, hogy amennyiben nem lesznek sikeresek a tárgyalásaik, akkor 12 órától tüntetnek a Kossuth téren.