Zala megyében van a legtöbb kullancs – nem véletlen a járvány

A szakemberek szerint nem véletlen, hogy éppen Zalában tört ki kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladás járvány. A Dunántúli megye ugyanis Magyarország leginkább “kullancsfertőzött” területe.

A Kullancs Szövetség internetes honlapján megtalálható Magyarország kullancstérképe. Az ábrán jól látszik, hogy sok a kullancs Somogyban, Vasban és Nógrádban, de Zala a legveszélyesebb, ahol több kirándulóhelyen táblák figyelmeztetnek a vérszívókra. A kullancscsípéssel terjedő agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, csak kevesen adatják be maguknak a szert – mondja a szakorvos.

“Három oltást kell, hogy beadjunk az illetőnek, és három éven keresztül védett ezzel a betegséggel szemben, ami tulajdonképpen halálos is lehet. Az agyvelőgyulladás egy nagyon komoly megbetegedés” – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dr. Varnava Charalambos infektológus szakorvos.

A védőoltás háziorvosi receptre több gyártótól, néhány ezer forintért, bármelyik patikában beszerezhető. A mostani járvány azért tört ki, mert a betegek feltehetően kullancscsípéssel fertőzött kecske forralatlan tejét itták. Ha korábban kértek volna oltást, akkor az a kecsketejben lévő vírus ellen is megvédte volna őket. Az orvosok szerint hasonló járvány az utóbbi évtizedekben nem volt Magyarországon, a kullancsok inkább közvetlenül fertőznek.

A szakemberek szerint már azzal is tehetünk a kullancscsípés ellen, ha a természetben járva betűrjük a nadrágunk szárát a zokniba, mert az alulról fölfelé mászó kullancsok így nem férnek a bőrünkhöz.Sporthírek