Zaklatás a rács mögül – az ombudsman vizsgálatot indított

Megerőszakolt egy nőt, majd még a börtönből is zaklatta áldozatát egy férfi. Mindez úgy történhetett meg, hogy a nő adatait adta meg, mint kapcsolattartója. Az ombudsman szerint a büntetés-végrehajtási intézetekben le kellene ellenőrizni, hogy milyen adatokat adnak meg a fogvatartottak.

Egy nő kereste meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, mert még a börtönből is zaklatta az a férfi, aki korábban megerőszakolta. Elmondása szerint megalázó leveleket küldött neki és egyszer telefonon is felhívta.

Szabó Máté ombudsman megkereste az érintett büntetés-végrehajtási intézetet és az országos parancsnokságot is. Azt a választ kapta, hogy az intézetek nem ellenőrzik, hogy a fogvatartottak kinek az elérhetőségeit adják meg. Az országgyűlési biztos szerint ez a gyakorlat sérti azok emberi méltósághoz való jogát, akiknek címét telefonszámát jogtalanul megadja egy elítélt vagy más miatt fogvatartott. Ráadásul még arra is lehetőség van, hogy a börtönből így valaki beszélhessen az ügyében érintett tanúkkal még meg is félemlítheti őket.

Szabó Máté vizsgálata kapcsán a Pest Megyei Főügyészség felhívta az érintett büntetés-végrehajtási intézet figyelmét az esetre, a parancsnok pedig intézkedett, hogy beosztottjai ezentúl jobban ügyeljenek erre.