Zajmérővel a csendháborítók ellen?

Hivatalosan először a szeptember eleji közmeghallagtáson vetődött fel – lakók nehezményezték –, hogy az önkormányzatnak tennie kellene valamit a városban működő éjszakai mulatók, szórkozóhelyek „megzabolására”, mert az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy a zaj, a randalírozó fiatalok zavarják az éjszakai nyugalomra vágyókat.

Azt is nehezményezték, hogy ebben a rendbontásban – nagy részben – kiskorúak, gyermekkorúak játsszák a főszerepet.

Nehéz bizonyítani

A legutóbbi önkormányzati ülésen tovább tárgyalták – immár hivatalosabb formában – a csendháborítás doglait és kiderült, hogy nem egyszerű dologról van szó, hiszen utólag igencsak nehéz a bizonyítás. Elhangzott az is, hogy törvénymódosításra is szükség lenne, hogy jogilag is alátámasztott retorziókat lehessen alkalmazni a csendsértőkkel, randalírozókkal szemben.

Az ügyben azért konkrét döntések is születtek. A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat vásároljon egy zajszintmérőt, amellyel aztán folyamatosan ellenőrizni lehet a vendéglátóhelyek, mulatók zajkibocsátását. Lesz viszont hamarosan egy olyan tanácskozás, ahol egy teljeskörő intézkedési tervet dolgoznak ki a probléma megoldására.

KHE