Zöldben pompázó háztetők Miskolcon

Zöldben pompázó háztetők Miskolcon
Miskolcon néha a leglehetetlenebb helyeken törnek utat maguknak a növények. Tetőkert ingyen, bokor a csatornában, diófa a cserepek között. 

A Népszabadság Online hírportálján olvasható cikk alapján a magaslati zöldövezet kialakítása nem éppen könnyű feladat: “A vegetációs réteg, a termőtalaj jelenléte olyan szigeteléstechnikát kíván, amelynek megteremtése az ügyes barkács képességeit is meghaladja” – írják. Ezzel szemben tetőkön, esőcsatornában, cserepek között város-szerte felbukkannak a füvek, bokrok, sőt akár fás szárúakkal is találkozhatunk. Hogyan lehetséges ez Miskolc belvárosának betondzsungelében?

Pásztor Sándor nyugalmazott kertészmérnök szerint nem kell hozzá más, csak egy néhány évig nem tisztított tetőfelület. “Az esővíz besodorja a repedésekbe, csatornákba a faleveleket, port, szennyeződést” – magyarázza. “Ez főként a cserepes nyeregtetőkön jellemző. Azután ülepedni, rétegződni kezdenek a hordalékok, korhadnak a növényi maradványok és így meglepően gazdag táptalaj keletkezhet. Ezután már csak a madarak közreműködésére van szükség ahhoz, hogy egy kis mag a felületre kerülhessen. A csírázásnak indult növény gyökerei a legvékonyabb repedésekben is utat találnak magukat. Az északi fekvésű tetőket gyakran vastag moharéteg borítja, ami szintén kedvez az eltévedt magvak szárba szökkenésének.”

Persze nem minden zöldlevelű képes hosszú távon elviselni a nem éppen ideális körülményeket. “Én már diófát is láttam ház tetején nőni, de az effajta nagy levelű és vízigényes csemeték nem húzzák tovább egy-két évnél a cserepek között. Ideig-óráig bármelyik bírja a sajátos feltételeket, de hosszú távon csak a korhadéklakók vagy az igénytelen gyomnövények tűrik a cserepek közti életet. Többségében kis lombú cserjék virítanak vagy kókadoznak a fejünk fölött, amiknek termése van, hiszen a madarak ezek segítségével hurcolják újabb és újabb tetőkre a magvakat, hogy mi is tetőkerttel büszkélkedhessünk” – fejezte be Pásztor Sándor. A belváros szívében, például a Széchenyi utcán sétálva érdemes tehát a fejünk fölé nézni.


– zsana –

Kapcsolódó cikkek: