Zöld út a kistérségi pályázatoknak

Az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács a napokban csaknem 4 milliárd forint pályázati pénzről hozott konszenzusos döntést.

Elsősorban az önkormányzatok kötelező és önként vállalt szolgáltatásainak minőségjavítását, a feladatellátás színvonalának emelését, a humán és a termelő infrastruktúra fejlesztését és a meglévő területi egyenlőtlenségek mérséklését tűzte ki a tanács, amikor a decentralizált fejlesztési támogatásokról döntött – mondta Szabó György, a tanács elnöke.

Négy program

A pályázatokat a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztések (HÖF-TEKI), a helyi önkormányzatok fejlesztési támogatása területi kötöttségek nélkül (HÖF-CÉDE), a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása (LEKI) és a települési önkormányzati szilárd burkolatú belterületi közutak burkolat-felújítása (TEUT) programokra lehetett benyújtani.
Szabó György hangsúlyozta: a rendelkezésre álló, hazai forrású pénzre érkező igények ötvenöt százalékát tudták preferálni. Hétszázharmincnégy pályázatot kaptak, ebből négyszázötvenötöt támogattak. A leghátrányosabb (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye) tizenegy kistérségének csaknem minden kérését teljesítették, döntéseiket konszenzusssal hozták meg. A támogatott pályázatok listáját a tanács július 25-én saját honlapján hozza nyilvánosságra. (A témára lapunkban visszatérünk.)

A számok tükrében

A megyénkben megvalósuló néhány beruházás.
Útfelújítás, járdaépítés: 120 km.
Egészségügyi intézmény felújítása: 9.
Szociális intézmény bővítése: 4.
Iskola és óvoda rekonstrukció: 16.
Közműves ivóvízellátás: 7.
Közmunkaprogram: 21.
Köztemető rendbetétele: 14.
Köz- ás közlekedésbiztonság fejlesztése: 7.
Veszélyelhárítás: 8.

Négyszázötvenöt

A Regionális Fejlesztési Tanács négyszázötvenöt pályázatot támogatott. A beruházási összköltség: 5 milliárd 836 millió 932 ezer forint. A megítélt támogatás: 3 milliárd 938 millió 360 ezer forint.