Friss hírek

2009.02.08. 20:14

Élesedő politikai harc Szerbiában a vajdasági alaptörvény körül

<p>Vajdasági népszavazást tartana a tartomány alaptörvényéről a szerb kormánykoalíció egyik pártjának vezetője. Dragan Markovics Palma, az Egységes Szerbia elnöke ugyanis úgy véli, hogy a népszavazás eredménye eltérne a tartományi képviselőház döntésétől. Közben a kormánykoalíció másik tagja, a Szerbiai Szocialista Párt ugyancsak az alaptörvény ellen foglalt állást, mint a napokban a befolyásos szerb pravoszláv egyház.</p>

Ivica Dacsics szocialista vezető azt hangoztatta ugyan, hogy pártja támogatja a Vajdaság autonómiáját, de nem várható el a parlamenti képviselőitől, hogy - mint fogalmazott -, "az államra szavazzanak az államban". Ezzel a kormánykoalíció egy része is az ellenzékhez csatlakozott a vajdasági statútum kérdésében, s mind kisebb az esélye annak, hogy a szerb szkupstina meghozza a már hónapok óta halogatott döntését, s elfogadja Vajdaság alaptörvényét.

A Vojiszlav Kostunica volt kormányfő vezette Szerbia Demokrata Párt azt követeli, hogy új tartományi alaptörvényt készítsenek, mivel szerinte ez ellentétes a szerb alkotmánnyal. Arra figyelmeztet, hogy a parlamenti képviselők szándékos alkotmányszegést követnének el - tehát esküjükkel ellentétben cselekednének -, ha elfogadták az Újvidéken háromnegyedes többséggel megszavazott okmányt. Hasonló véleményen vannak a radikálisok is.

Az Egységes Szerbia úgy véli, hogy Vajdaság elégedett lehet a gazdasági decentralizáció jelenlegi szintjével, hiszen a költségvetésnek 7 százalékát kapja vissza. (Vajdaság a szerb büdzsé csaknem negyven százalékát adja.) Ugyanakkor e párt a területi decentralizálást kimondottan kedvezőtlen folyamatnak tartja.

A belgrádi pártok közül mind több vallott színt, hogy lényegében ellenzi a vajdasági autonómiának még a részleges helyreállítását is, s úgy véli, hogy ebben támogatásra találhat a Vajdaság alaposan megváltozott összetételű lakosságánál is.

A vajdasági pártok szerint a statútum összhangban van a szerb alkotmánnyal, s Szerbiát nem osztják meg, hanem decentralizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!