Yerresben emlékeztek II. Rákóczi Ferencre

Akt.:
Yerresben emlékeztek II. Rákóczi Ferencre
Yerresben emlékeztek II. Rákóczi Ferencre - © Fotó: baz.hu
Yerres, Miskolc – Párizs szomszédságában, Yerresben az idén is megtartották a hagyományos II. Rákóczi Ferenc emlékünnepséget, amelyen beszédet mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A franciaországi emigrációja idején Yerresben (egykoron Grosbois) élt II. Rákóczi Ferenc, megyénk híres szülötte, a kurucok nagyságos fejedelme. Ezzel kapcsolatban minden évben megemlékezést a Párizs melletti városban. A szombati ünnepségen többek közt részt vett Károlyi György nagykövet és több diplomata, Török Dezső, Kovács János megyei főjegyző, valamint Szeles András, a megyei közgyűlés tagja. Yerres városa alpolgármesteri szinten képviseltette magát.

A megemlékezés szentmisével kezdődött a templomban, majd a koszorúzással folytatódott, ahol elhelyezték Borsod-Abaúj-Zemplén virágait is. Ezt követően ünnepi beszédet mondott Magyarország nagykövete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Oroszlány polgármestere és Yerres két alpolgármestere.


2
A megyei delegáció is lerótta kegyeletét a nagyságos fejedelem előtt. Fotó: baz.hu


„II. Rákóczi Ferenc szülőföldjének, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének az üdvözletét hozom magammal” – kezdte ünnepi beszédét Török Dezső. Kiemelte, hogy Rákóczi személye erős kapocs Magyarország és Franciaország közt. A nagyságos fejedelem egyszerre volt magyar hazafi és felvilágosult európai. Szolt II. Rákóczi Ferenc és Yerres kapcsolatáról, valamint megyénk hogyan csatlakozott, miként veszi ki részét a franciaországi hagyományápolásból. Megerősítette, hogy ezt a hagyományt folytatni kívánják.


3
Török Dezső méltatta II. Rákóczi Ferenc munkásságát. fotó: baz.hu


Az ünnepség zárásaként közös ebéden vettek részt a vendégek.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –
hirdetés


hirdet�s