Y-híd: Javítják a rossz terveket

Y-híd: Egy érintett szakasz
Y-híd: Egy érintett szakasz - © Fotó: ÉM
Miskolc – Az érintettek panaszkodnak, nincs hír a beruházásról. Megtudtuk, azért halad.

Jövőre, azaz 2016-ban indulhat az Y-híd beruházás és 2018-ban fejeződhet be, ez derült ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-től kapott levélből. Még hozzáfűzték: mindez a forrás biztosítása esetén.

A társaságot amiatt kerestük kérdéseinkkel, mert csend volt, hosszú hónapok óta semmi hír a tervezett beruházásról. A tervek szerint egyébként több mint 5 milliárd forintot kapna az útépítésre Miskolc. Megépítése az egész város közlekedésére kihatna, hiszen eredményeképpen megújulna a Miskolcon áthaladó 3. számú főút belvárosi szakasza, ezzel tehermentesítve a Búza teret.

Nem tudnak tervezni

A múlt héten végigjártuk a leendő útvonalat. A Vörösmarty utcai üzletsor tulajdonosai arra várnak, hogy üzleteiket szanálják: ők lesznek az áldozatai az út kiszélesítésének, lebontják épületeiket. Panaszolták, nem tudják tervezni a jövőt a bizonytalanság miatt, mert a bontásról, kisajátításról hosszú ideje semmi hír. Illetve a közelmúltban mégis volt valami (erről a múlt héten írtunk részletesebben), a NIF Zrt. környezeti hatásvizsgálat céljából előzetes vizsgálati eljárást kezdeményezett a környezetvédelmi felügyelőségnél. A leadott anyagban azonban egy korábbi terv, a Kont utcai ingatlanok egyes részeinek kisajátítása szerepel. A NIF Zrt. most lapunknak a következőképpen nyilatkozott: „a Főmterv és a Roden tervező iroda végzi a beruházás előkészítését. A tervező iroda az általa tévesen beadott helyszínrajz cseréjét már kezdeményezte a hatóságnál. A helyes helyszínrajz a Vörösmarty utcán található üzletsor lebontását tartalmazza”.

Bizonytalanok

A MÁV telepen kordonnal körbekerítették a már kisajátított részt, azt, amelyet bontani kell az építendő út miatt. A MÁV tulajdonában lévő bérlakások lakóit már kiköltöztették, cserelakásokat kaptak az önkormányzattól. Van azonban néhány ház, amelyben még mindig laknak. Nemrégiben megkeresték lapunkat az ott lakók. Ugyanarra panaszkodnak, mint a Vörösmarty utcai üzlettulajdonosok, semmi hír a fejlesztésről, nem tudják, hogy költözniük kell-e, mikor és hová. A bizonytalanság a legrosszabb, mondták lapunknak.

– A MÁV Zrt. és az önkormányzat végzi az ingatlanok bérlőinek, lakóinak kiköltöztetését – válaszolt ennek kapcsán a NIF Zrt. – Az optimális megoldás lehetőségét keresve három bérlővel még folynak az egyeztetések. A NIF hozzáfűzte, ha ez az ügy rendeződik, tudnak ők is bekapcsolódni a folyamatba.

Kérdéseinket elküldtük a miskolci önkormányzathoz is a beruházás kapcsán, választ még nem kaptunk.

ÉM-HM

A tervek

Erre haladna az út:

Király utca – Vörösmarty utca – Tiszai pályaudvar környezete – Szinva patak déli oldala – Borsod Volán telephely keleti oldalán húzódó, belső telephelyi útjának nyomvonala, majd visszacsatlakozna a 3-as főút meglévő szakaszába, a József Attila utcába.