XVI. Hajdúdorogi Városnap és Euroregionális Kulturális Napok

By Mosolygó Marietta
XVI. Hajdúdorogi Városnap és Euroregionális Kulturális Napok
Hajdúdorog – Érdekes színfolttal gazdagodott Hajdúdorog a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megrendezésre kerülő Euroregionális Kulturális Napokkal, melynek alapkövéül a hagyományos városnapi rendezvénycsokor szolgált.

A négy napos programsorozat Antoine de Saint-Exupery – Sillye Jenő: A kis herceg című darabjának bemutatójával vette kezdetétl, melyet a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Zenei Tagozatának diákjai, tanárai, valamint a Szent Bazil Oktatási Központ tanulóinak és pedagógusainak közreműködésével láthatott a közönség. Az előadás a “Tehetségeinkért EGYÜTT Hajdúdorogon” elnevezésű Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program segítségével jöhetett létre.
A városvezetők Stei – Hajdúdorog testvérvárosi kapcsolatának erősítésére szentelték a következő délutánt. Népviseleti kiállítás, kézműves és táncbemutató, és táncház és ételkóstoló keretében ismerkedhettek meg Stei hagyományaival, értékeivel és polgáraival az érdeklődők. A román – magyar barátság ápolására irányuló programelemek az Európai Unió támogatásával és az ERFA társfinanszírozásával valósulhattak meg, melyekre Stei Város és Hajdúdorog Város Önkormányzata közel 35 millió forintot nyert

Fokozott érdeklődés övezte a következő nap eseményeit. Seregnyi embert vonzott a Strandfürdő területén megrendezett XV. Hajdúdorogi Vállalkozói Napok és Termékkiállítás, mely innovatív, színes választékával, elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerését is.
Projektnyitó előadást tartott ugyanitt a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a TÁMOP-2009-5.3.1-C-09/ „Első Lépés” az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő, és önálló életvitelre ösztönző programjáról, melyben 88 fő felzárkóztató és szakképzése valósulhat meg 80 millió forintból.
Átadásra került az a negyven férőhelyes ifjúsági szálláshely, melyet Hajdúdorog Város Önkormányzata 100%-os intenzitású európai uniós pályázatból finanszírozott. Csige Tamás polgármester úr hangsúlyozta, hogy az autentikus jurta formára emlékeztető épület minden korosztály számára elérhető lesz az év bármely időszakában.
Megújították Farkas Lajos, a magyar nyelvű liturgiáért folytatott harc elindítójának és irányítójának a köztemetőben található síremlékét.  A nyughely rendbetételére a Honismereti és Városvédő Egyesület kezdeményezésére, Erdei Csaba és Fodor Zoltán kőfaragó mesterek kivitelezésében és anyagi támogatásával kerülhetett sor.
Emléktáblát avatott a Mészáros Károly Városi Könyvtár a névfelvétel 20. évének, és a névadó születésének 190 éves évfordulójára. Az emelkedett hangvételű emlékező műsort imaóra követte a Görögkatolikus Székesegyházban. A szertartás végén Csige Tamás polgármester úr öt díszkardot ajándékozott azoknak a Krisztus-katonáknak, akik áprilisban elkísérték Hajdúdorog delegációját Stei városába.
Ünnepi Képviselő-testületi ülésre került sor a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében, ahol kiosztásra kerültek a városvezetők kitüntetései. Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete Hajdúdorog Város Díszpolgárává avatta Dr. Szabó Miklós ügyvéd urat, Hajdúdorog Városáért Emlékérem kitüntetésben részesítette Oláh Istvánné nyugalmazott pedagógust, Hajdúdorogért Emléklapot ítélt Simon Istvánnénak a Görög Demeter Művelődési Ház intézményvezetőjének, Hajdúdorogért Emléklapot állított ki Tóth György István részére, aki a Hajdúdorogi 2002 Építőipari Kft. vezetőjeként a város fejlesztése érdekében végzett áldozatos szakmai munkát. A magyarországi Hajdúdorog és a romániai Nyárádszereda települések közötti hatékonyabb együttműködés, a két város kulturális, gazdasági és társadalmi fejlesztéseinek, és a baráti együttműködés és a kölcsönös előnyök biztosítása érdekében testvérvárosi szerződést írt alá Nagy Zsigmondot, Nyárádszereda város jegyzője és Csige Tamás Hajdúdorog város polgármestere. Ezt követően Győrfi Lajos szobrászművész domborművének leleplezésére került sor, mellyel Csige Tamás polgármester kívánt hozzájárulni a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló méltó hajdúdorogi megemlékezéshez.
Ugyanezen a napon zárta a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0027 K.A.T.K.A projektét a Mészáros Károly Városi könyvtár és négy konzorciumi tagja. A pályázatnak köszönhetően 2009. szeptemberétől olvasást népszerűsítő rendezvények, foglalkozások, előadások, az egész életen át tartó tanulást elősegítő programokat és szolgáltatásfejlesztést valósítottak meg az intézmények. Az intézményvezetők beszámoltak az elmúlt időszakban végzett munkáról, eredményeikről, melyet projektoros bemutatóval is illusztráltak.   
Az est koncertekkel zárult a Helytörténeti Gyűjtemény előtti útszakaszon. A helyi zenekarok mellett Wolf Katit és a REPLAY zenekar is színpadra lépett.

Közös futással indult a záró reggel, majd a fitneszguru Schobert Norbi tornáztatta meg a tömeget. Ezt követően a város apraja – nagyja vehette birtokba a színpadot, képviseltették magukat a helyi oktatási intézmények, civil szervezetek és tánccsoportok. Az előző évekhez hasonlóan, sztárvendégekben idén sem volt hiány, hiszen köztünk volt Eszményi Viktória és Heilig Gábor, akik a legkisebbeknek szereztek örömet, majd Szirota Dzsenifer az X-faktor felfedezettje, a Bad Boyz táncegyüttes, Maksa Zoltán komikus, az X-faktoros Summer Sisters, a Megasztár titánja Gáspár Laci és Hevesi Tamás is önálló produkcióval készült.

– Mosolygó Marietta, www.hajdudorog.hu –

Címkék: ,