XVI. Benedek zsidó templomba látogat Kölnben

XVI. Benedek pápa pénteken Kölnben meglátogat egy újjáépített zsinagógát, amelyet 1938-ban szétromboltak a nácik a zsidóellenes Kristályéjszakán.

A pápa nagyon sokat emlegeti, hogyan békéltek meg egymással a németországi katolikusok és zsidók a második világháború óta. Az ötezres kölni zsidó közösség rabbija örömmel fogadta, hogy XVI. Benedek hivatalba lépése után ilyen rövid időúvel ellátogat egy zsinagógába. Ez azt jelenti, hogy Benedek folytatni kívánja II. JÁnos Pál pápa politikáját.

Az áprilisban elhunyt II. JÁnos Pál volt az első modern pápa, aki belépett egy zsinagógába. A pápa kölni tartózkodása idején szombaton moszlim vezetőkkel is tervez találkozót. A különböző felekezetek közötti kapcsolatok javításán fáradozva protestánsokkal is fog beszélgetni. Ez már nehezebb találkozónak ígérkezik.

Benedek ugyanis még pápasága előtt megbántotta a protestánsokat, kijelentve, hogy a protestánsoknak a szó igazi értelmében nincsenek is egyházaik. Németországban a keresztény hívek fele protestáns. XVI. Benedek pápa csütörtökön érkezett Kölnbe, a katolikus ifjúsági világtalálkozóra.