XIX. Borsodi Fonó Folkfesztivál a Diósgyőri várban

Akt.:
XIX. Borsodi Fonó Folkfesztivál a Diósgyőri várban
Autentikus magyar népzene és világzene, táncházak, népművészeti bemutatók és sokszínű kísérőprogramok várják a látogatókat az idei Borsodi Fonó Folkfesztiválon a Diósgyőri várban.

Július 3-án és 4-én hamisítatlan élő muzsika tölti be a várat, fellép többek között a Csík Zenekar, Szalonna és Bandája, Péter Szabó Szilvia, az Ocho Macho, Little G Weevill, de a kínálatban idén minden korosztály találhat kedvére valót.

A hazai fesztiválszezon immár elképzelhetetlen a Fonó sokszínű, nemzetközi programkínálata nélkül, amely idén ismét új előadókkal bővül. A XIX. Borsodi Fonó július 3-án, pénteken veszi kezdetét, és három helyszínen kínál programokat a Diósgyőri vár területén szombat hajnalig.

Péntek este héttől a miskolci Avas Táncegyüttes és a Csender Zenekar alapozzák meg a hangulatot, majd a hazai fesztiválok egyik legkedveltebb csapata, a Kossuth-díjas Csík Zenekar lép színpadra. Koncertjükön a hagyományos magyar muzsika mellett kedvenc slágereink népzenével fűszerezett, izgalmas új hangzását is élvezhetjük.

A fesztivál először köszönti nagyszínpadán a kétszeres platinalemezes közönségkedvenc Ocho Macho formációt, akik az általuk „hupogásnak” nevezett zenében egyesítik a reggae, a ska, a punk és a latin elemeit. A nyolctagú csapat az élőzene elkötelezett híve, koncertjeiken pedig a közönség minden rétegét képesek megmozgatni. Néhány hete megnyerték a NAGY-SZÍN-PAD elnevezésű zenei versenyt, így nyáron a hazai fesztiválok (Sziget, Volt, Nagyon Balaton, Strand) világsztár fellépőinek előzenekaraként is találkozhatunk velük.

A nemzetközi hangulatfelelősök a két világcsavargó muzsikus, Miqueu és Baltazar Montanaro lesznek, akik tradicionális és saját kompozícióikban ötvözik a mediterrán, a közép-európai és a keleti zenéket. Míg az apa, Miqueu fuvolázik, szaxofonozik, tamburinon és tangóharmónikán is játszik, fia Baltazar Montanaro virtuóz hegedűs, akinek az előadása olyan, mint egy nemzetközi utazás, ahol a színek és az ízek a zenében keverednek össze.

Szombaton a világzenei nagyszínpad vendége lesz a 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny különdíjas együttese, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, majd a NOX-ból ismert Péter Szabó Szilvia, este pedig Szalonna és bandája szólaltatja meg a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéit. Az utánozhatatlan Pál István „Szalonna” korunk egyik legkiemelkedőbb népzenésze, prímása, aki bandájával egyedi táncház hangulatot idéz meg úgy, ahogy azt híres e világon senki más! A Déryné színpadon találkozhatnak a tradicionális skót és ír népzenét játszó M.É.Z zenekarral, majd Little G. Weevill blues gitáros dalai hoznak új színt és hangulatot a fesztiválra. Koncertjét követően hazánk első balkán rezesbandája, a Guca Partyzans mérkőzik meg a „hegedű, a bor és a pálinka” kelet-európai nagyköveteként emlegetett Bohemian Betyars-szal, amiből igazi fesztiválos „felfordulás” várható! Ha még lehet ezt fokozni, a Gypo Circus mindenképpen megpróbálja, s ezzel megkoronázza a XIX. Borsodi Fonó Folkfesztivál hangulatát!

A Fonóról nem hiányozhatnak a miskolci zenekarok sem. Az Agyagbanda és a Számadó „házi zenekarként” gondoskodnak az elmaradhatatlan táncházak fergeteges hangulatáról. Fellép az Ildi Rider, a Mintha Zenekar és idén egy helyi formáció, a Tényleg Zenekar a nagyszínpadon kap helyet.

A Borsodi Fonó idei kínálatában sem felejtkezett el a gyermekekről, a kicsiket Manó Fonó, népi játszótér, kismesterségek bemutatói, és kirakodóvásár is várja, és itt lesz a családok kedvence: a Kiss Kata Zenekar.

Részletes fesztiválprogram, jegy- és bérletinformációk, szállás- és turisztikai ajánlatok elérhetők a Borsodi Fonó hivatalos honlapján: www.borsodifono.com